Remedii naturiste

NUCUL (Juglans regia L)

Descriere aspect nuc:


Este un arbore înalt de peste 30 m cu o coroană largă, caracteristi­că. Coaja lui este netedă la început şi apoi devine adanc brăzdată. Frun­zele sunt de tip penat cu cate 5—9 foliole eliptic oblongi şi cu suprafaţa netedă. Ele emană un miros caracteristic. Florile sunt unisexuate. Cele mascule au formă de maţişori iar cele femele sunt grupate câte 1—4 la un loc. Fructul este globulos, avand un înveliş cărnos la supra­faţă. Acesta înnegreşte pielea şi exală o aromă similară cu a frunzelor, chiar mai intensă. La maturitate învelişul cărnos se desface şi rămane „nuca" tare care conţine „samburele" ce reprezintă de fapt cotiledoanele embrionului bogate în ulei.
Planta se cultivă fie în aso­ciaţii mai mari numite nucete, fie în livezi, grădini, margini de drum etc.

 

Continut si recoltare nuc:

In scopuri medicinale se recoltează frunzele (Folium Juglandis) în timpul verii. Ele conţin tanin, acid galic, juglonă, ulei eteric, vita­mină C, principii amare ca juglandină etc.

 

Nuc - proprietati terapeutice:

Are foarte numeroase întrebuinţări ca depurativ, în afecţiuni pulmonare, ca antidiareic, hipoglicemiant, uşor hipotensiv, în enterite, în infecţii renale etc.
Extern se foloseşte în afecţiuni ale pielii, în reumatism, în colorarea părului, la tenurile grase etc. Uleiul din samburi este bun în arterioscleroză.

Administrare:

  1. Infuzie: peste o linguriţă de frunze uscate şi pulverizate se toarnă o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă 10—15 minute acoperit, apoi se strecoară şi se bea 1—2 ceşti pe zi ca antidiareic, hipoglicemiant, depurativ etc.
    Peste 2—3 linguri se pune o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă acoperit 10—20 minute apoi se strecoară. Se bea 3—4 linguri pe zi contra diareii, ca hipoglicemiant şi depurativ, sau se face gargara şi comprese în boli ale cavităţii bucale şi ale pielii ca şi la răni.
  2. Baie:  Se fierb 100 g frunze zdrobite în 3—4 litri de apă. Aceasta se toarnă în apa de baie care să nu aibă mai mult de 37 °C. Se şade în baie 15—20 minute în reumatism, răceală.
  3. Decoct: se mărunţeşte 1—2 linguri de coaja de nucă şi se fierbe într-o ceaşcă de apă. Se lasă să se răcească şi se bea 1—2 ceşti pe zi în răceală, inflamaţii în gură şi gat, diaree etc.
  4. Colorarea părului:  se fierb 100 g frunze de nuc sau coaja verde de pe fructele de nuc, într-un litru de apă. După răcire se tamponează părul cu această soluţie. Atenţie să nu vină în eontact cu pielea deoarece o colorează şi pe aceasta şi culoarea iese greu.
  5. Rachiu: într-o jumătate de litru de rachiu se pun coji de nucă verde mărunţite 90 g şi 5 bucăţi migdale. Se lasă să macereze timp de 8 zile după care se filtrează şi se trage în sticle bine închise. Se iau zilnic 1—2 linguriţe ca tonic stomahic şi depurativ.
  6. Decoct: din 1 g coaja verde de nucă fiartă într-un litru de apă. Se bea fracţionat în timpul unei zile ca depurativ şi antihelmintic.
  7. Samburii: se pisează şi se amestecă cu făină şi cu smantană se pune pe răni şi pentru spargerea cosurilor.
  8. La ţară se pun frunze de nuc în pat pentru alungarea paraziţilor, iar pentru protecţia animalelor contra îm­punsăturilor de muşte se ung acestea cu un decoct de frunze sau coji verzi de nucă.