Remedii naturiste

OBLIGEANA  (Acorus calamus L)

 

Alte denumiri pentru obligeana:

Se cunoaşte şi sub numele de buciumaş, călin, crin de apă, papură roşie, trestie miro­sitoare etc.

 

Descriere aspect obligeana:

Este o plantă ierbacee de apă care are în pămant un rizom gros, bine mirositor. De pe acesta se ridică frunzele în formă de spadă, precum şi tulpinile florifere pe care florile sunt aşezate în inflorescenţe caracteristice, un spadice, gros şi cărnos. Planta creşte pe malul apelor stătătoare şi este destul de rară în flora spontană a ţării noastre.

 

Continut si recoltare obligeana:

De la această plantă se recoltează rizomi (Rhizoma Calami) care se culeg toamna sau primăvara de timpuriu. Conţin ulei volatil, derivaţi fenolici, principii amare (acorina), vitamina C şi B1, colină, rezine, substanţe minerale etc.

 

Obligeana - proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca tonic amar, stomahic, în anorexie, ca sedativ, nevroză, insomnie, neurastenie, epilepsie etc.
Extern se foloseşte în cosmetică pentru prepararea de paste de dinţi, ape de gură etc.

 

Administrare:

  1. Decoct: se face un decocot dintr-o lin­gură de rizom mărunţit la o ceaşcă de apă pană ce dă un clocot. Se strecoară şi se bea în doze mici (3—4 linguriţe pe zi), altfel produce greaţă. Este un bun tonic gastric (intră în componenţa ulcerotratului). Activează de asemenea diureza şi transpiraţia (se recomandă în stări gripale, nefrite, enterite etc).
  2. Tinctura: se prepară din 10—20 g (1—2 linguri) de pulbere de rizom la 100 ml de alcool bun. Se lasă să stea la temperatura came­rei timp de 10 zile, scuturandu-se zilnic de 2—3 ori. Apoi se filtrează şi se trage în sticle mici bine închise. Se iau zilnic cate 50—60 de pică­turi înainte de mancare dacă se urmăreşte stimularea poftei de mancare sau după masa dacă se urmăreşte acţiunea carminativă, a preparatului.
  3. Pulberea: se iau zilnic 1—4 varfuri de cuţit pe pulbere de rizom de obligeană înainte de mancare ca tonic stomahic.