Remedii naturiste

ORZUL (Hordeum vulgare L.)

 

Alte denumiri pentru orz:

Se cunoaşte şi sub numele de orzoaica.

 

Descriere aspect orz:

Este una din plantele ierboase, păioase, care se cultivă pe tarlale întinse, aproape tot aşa de mult ca şi graul şi porumbul.
Se diferentiaza de grau prin aceea că are paiul mai scund, iar în spic boabele sunt aşezate pe două randuri, în rare cazuri 4 sau 6 randuri. Arista este lungă de caţiva centimetri, iar pleava se desprinde greu de bobul care are o formă ovală. Planta este cultivată pentru nevoi furajere, dar mai ales pentru necesităţi alimentare şi industriale (în industria berei). Se diferenţiază şi la orz, un orz de toamnă şi unul de primăvară ca şi la grau.

 

Orz - proprietati terapeutice:

Se foloseşte ca tonic general  la copii, în afecţiuni ale rinichilor şi vezicii urinare, gargară în amigdalită şi afte etc.

 

Administrare:

1. Decoct: se fierb 20 g (două linguri) de orz la un litru de apă. Se beau mai multe (2—3) ceşti pe zi în boli de rinichi şi vezică, se face gargară în amigdalită.
2. Orz încolţit: se iau 1—2 linguri pe zi ca tonic general, liniştitor al nervilor. Incolţirea se obţine punand orzul după îmbibare pe un vas deschis şi ţinandu-l 1—2 zile la temperatura din bucătărie.