Remedii naturiste

PĂDUCELUL  ( C. oxyacantha L.)

 

Alte denumiri pentru paducel:

Cunoscut sub numele de căcădări, gheorghin, mălai moale, mălaiul cu­cului etc.

 

Descriere aspect paducel:

O plantă lemnoasă sub formă de tufe, mai rar sub forma de arbori. Ra­murile acestei tufe sunt spinoase, iar lem­nul este foarte tare. Frunzele sunt de tip sectat, sunt rombic ovate cu lobi adanci pană la jumătatea limbului la C. monogyna şi cu trei lobi mai puţin adanci la C. oxyacantha. Florile sunt de culoare albă şi sunt unite în inflorescen­ţe corimbiforme. Fructele sunt drupe roşii cu un sambure la C. monogyna şi cu 2—3 samburi la C. oxyacantha. Ele au un gust păstos, dulceag, aromat. Plan­ta creşte la margini de pădure, pe coaste însorite din regiunea de campie şi pană la cea montană.

 

Continut si recoltare paducel:

De la această plantă se recoltează frunzele (Folium Crataegi), florile (Flores Crataegi), flori cu frunze (Folium cum Floribus Crataegi) şi fructele (Fructus Crataegi).
Frunzele şi florile conţin substanţe flavonice, protoantocianidine, acizi triterpenici între care caracteristic este acidul crataegic, acid clorogenic şi cafeic, colină, derivaţi purinici etc.
Fructele conţin substanţe flavonice, antocianidine, acizi triterpenici, pectine,  vitamine etc.

 

Paducel - proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează în afecţiuni cardiace, ca vasodilatator coronarian, în angină pectorală, ca sedativ nervos, ca hipotensiv mai ales pentru bâtrani, ca reglator cardio-vascular, în combaterea palpitaţiilor noc­turne, precum şi pentru potenţarea produselor digitalice.

 

Administrare:

 1.  Infuzie: peste o linguriţă de frunze şi flori zdrobite se pune o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă acoperit timp de 10—15 minute apoi se strecoară, se îndulceşte şi se bea o cană pe zi seara la culcare. Este un bun sedativ şi somnifer, ca şi un tonic cardiac.
  Se face ca mai sus din o linguriţă de flori la o ceaşcă de apă în clocot. Se bea fracţionat în trei porţiuni în timpul unei zile. Este liniş­titor al nervilor şi tonic cardiac.
  Se face o infuzie mai concentrată din 2—3 linguriţe de flori la o ceaşcă de apă. Se bea fracţionat în timpul unei zile în palpitaţii, ca somnifer, arterioscleroză, reglator al circulaţiei sanguine, vasodila­tator coronarian.
 2. Decoct: se pune la macerat (înmuiat) o linguriţă de fructe într-o ceaşcă de apă. Se lasă 1—2 ore, apoi se fierbe pană dă un clocot. Se lasă în repaus pană se răceşte şi apoi se strecoară şi se bea fracţionat în trei porţiuni în timpul unei zile. Este un bun tonic cardiac.
  Se fierb 30 g boabe la un litru de apă. Se bea mai multe ceşti pe zi în diaree, litiază renală.
 3. Tinctură: se pun la macerat 20 g flori de păducel la 100 ml alcool de 70°. Se lasă timp de 10 zile la temperatura din bucătărie scuturand de mai multe ori pe zi. Se strecoară şi se trage în sticle bine închise. Se iau zilnic cate 10—15 picături de 3—5 ori pe zi în afecţiuni cardiace, sedativ nervos, angină pectorală etc.
 4. Sirop : se pun la macerat 60 g fructe de păducel într-o jumătate de litru de apă. Se lasă 1—2 ore, apoi se pune să fiarbă pană ce fruc­tele devin moi. Se trec printr-o sită deasă desfăcand pulpa căr­noasă pană răman numai samburii. Se completează apoi la o jumătate de litru volumul total şi se adaugă 150—200 g zahăr. Se păstrează la loc răcoros şi se tratează cu nipagin pentru a împiedeca fermentarea. Se ia cate o lingură seara înainte de culcare. Este un excelent sedativ nervos şi cardiac, precum şi un stimulent al circulaţiei coronariene şi reglator cardio-vascular. Este excepţional pentru bătrani. Lipsa de toxicitate face ca să poată fi folosit mult timp fără nici un inconvenient.
  Se mai poate folosi în nevroze cardiace, în aritmii, în afecţiuni aortice, stări de iritabilitate la femei.
 5. Pulbere: se poate folosi la fel pulberea provenită din uscare şi măcinarea fructelor. Se iau zilnic cate 2—5 g pe zi, adică de trei ori cate un varf de cuţit.
 6. Cură de slăbire: Se face o infuzie de 8—10 g adică 2 linguriţe pană la 2 linguri de pulbere la o jumătate de litru de apă clocotită. Se bea zilnic o ceaşcă înainte de mancare.