Remedii naturiste

PĂPĂDIA [Taraxacum officinale (L.) Web.]

 

Alte denumiri pentru papadia:

Numită şi buhă, floarea mălaiului, guşa găinii, lăptucă, floarea broaştei.

 

Descriere aspect papadie:

Plantă mică ierbacee cu un rizom care se continuă cu o rădăcină pivotantă. Frunzele au forma penat-fidată şi alcătuiesc o rozetă la baza tulpinii florifere care este goală pe dinăuntru. Flo­rile de culoare galben-aurie alcătuiesc capitule care se închid pe timp noros şi se deschid în plin soare punctand ca nişte bănuţi de aur pa­jiştile unde creşte această plantă.

 

Continut si recoltare papadie:

Se recoltează rădăcinile şi rizomii (Radix Taraxaci) care se adună primăvara de timpuriu (martie —aprilie) sau toamna (septem­brie—noiembrie).  Se poate recolta în întreaga plantă (Herba Ta­raxaci) culeasă primăvara.
Planta conţine inulină, manită, tanin, substanţe amare, taraxacină, fitosteroli, vitamine (A, B, C, D), azotat de potasiu, acetat de calciu etc.

 

Papadie - proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca depurativ, în afecţiuni cutanate, hepatice, dispepsii, ca tonic amar, diuretic, diaforetic, în litiază etc.
Sucul lăptos poate da naştere la intoxicaţii manifestate prin greaţă, vomitare, diaree, aritmii cardiace etc. Se intervine prin spălaturi stomacale, cărbune activ şi analeptice cardiace şi respiratorii.

 

Administrare:

 1. Decoct: se fierbe o linguriţă de plantă întreagă (cu rădăcină cu tot) într-o ceaşcă cu apă timp de 5 minute. Se strecoară şi se beau 1—2 ceşti pe zi în dispepsii, insuficienţă hepa­tică, ocluzii intestinale etc.
2. Ceai: un amestec în părţi egale dc păpădie, flori de soc şi coajă de cruşin; se face decoct cu o linguriţă la o ceaşcă de apă. Se bea zilnic o ceaşcă la amiază înainte de mancare, pentru cură de slă­bire.