Remedii naturiste

PĂTRUNJEL DE CAMP (Pimpinella saxifraga L.)

 

Alte denumiri pentru patrunjel de camp:

Se mai numeşte buruiana săracului, pătranjei sălbatici, petrijelaşi, rădăcina sărăciei etc.

 

Descriere aspect patrunjel de camp:

O plantă ierbacee de o jumătate de metru. Are frunze bazi­lare lung peţiolate şi penat-sectate. Florile sunt mici, de culoare albă şi unite în inflorescenţe umbeliforme compuse. Intreaga plantă exală un miros neplăcut. Creşte prin păşuni şi faneţe din zona montană sub-alpină.

 

Continut si recoltare radacini patrunjel de camp:

Se recoltează rădăcinile (Radix Pimpinellae) care conţin ulei volatil, pimpinelină, acizi organici, saponozide, cumarine şi furocumarine etc.

 

Patrunjel de camp - proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează în afecţiuni buco-faringiene, în combaterea răguşelii, ca diuretic, expectorant, în calculoză renală, ca anticataral, în inflamaţii ale căilor respiratorii superioare etc.

 

Administrare:

  1. Pulbere: se ia cate un varf de cuţit înainte de mancare sau se amestecă în mancare. Este un bun stimulent al poftei de mancare, un tonic stomahic şi intestinal, diuretic, elimină pie­trele de la rinichi şi vezica biliară.
  2. Decoct: se fierb 10—20 g (1—2 linguri) pulbere de rădăcină cu o ceaşcă de apă. Se ia cate o lingură din oră în oră ca stimulent al poftei de mancare, expectorant, curăţitor al bronhiilor, combate răguşeala, este tonic stomahic şi intestinal, diuretic, elimină pietrele de la rinichi şi vezica urinară etc. Nu se va lua de către femeile gravide.
  3. Macerat: se pun la macerat 1—2 linguriţe pulbere de rădă­cină într-o ceaşcă de apă rece. Se ţine mai multe ore la temperatura din bucătărie scuturandu-se din timp în timp. La întrebuinţare se încălzeşte uşor. Este bun pentru gargară în afecţiuni buco-faringiene şi răguşeala. Cu aceasta se spală şi rănile pentru vindecare. Are ace­leaşi efecte ca şi decoctul.
  4. Tinctura: se face dintr-o parte drog şi 5 părţi alcool diluat. Se lasă 8—10 zile la temperatura din bucătărie agitandu-se zilnic. Se beau 10—12 picături într-o linguriţă de apă sau 15—20 picături pe o bucată de zahăr. Combate arsurile stomacale şi răguşeala. Punand 4 picături din tinctură în 4 linguri de apă se obţine o apă pentru gargară indicată în amigdalite, faringite şi răguşeala.
  5. Amestec: se face un amestec din părţi egale de tulpină şi boabe de ienuper. Se pune o lingură la o ceaşcă de apă în clocot; se beau 1—2 ceşti pe zi în caz retenţie urinară, precum şi în ascită ca diuretic.