Remedii naturiste

PECETEA LUI SOLOMON (Polygonatum odoratum (P. officinale)

 

Alte denumiri pentru pecetea lui Solomon:

Numită şi cerceluşi, clopotele, cocoşi, creasta cocoşului, iarbă de durere.

 

Descriere aspect pecetea lui Solomon:

Este o plantă ierbacee care are în pămant un rizom orizontal pre­văzut cu cicatricele părţilor aeriene din anii trecuţi, precum urmele unor sigilii sau peceţi, de unde vine denumirea plantei. Tulpina aeriană ajunge la o jumătate de metru şi are o formă arcuită. Frunzele de formă ovală sunt inserate pe arcul extern al tulpinii în partea ei superioară şi florile de culoare albă cu marginea verde pe faţa opusă inserţiei frunzelor.
Planta creşte prin păduri umbroase sau la marginea pădurilor şi înfloreşte primăvara de timpuriu (aprilie-mai).

 

Continut si recoltare pecetea lui Solomon:

Se recoltează rizomii şi rădăcinile (Radix Polygonati sau Radix Sigilii Solomonis). Conţin tanin, glicozide etc.

 

Pecetea lui Solomon - proprietati terapeutice:

Se foloste în tratamentul reumatismului, în uşurarea naşterii, hemoragii; cataplasme, echimoze, panariţiu, boli de piele.

 

Administrare

  1. Decoct: se pune la fiart o mană de rădăcină mărunţită (60 g) cu 60 g untură topită şi un pahar de apă. Se fierbe pană ce rădăcina se poate zdrobi uşor. Se ia de pe foc şi se scurge o parte din lichid. In acesta se introduce degetul infectat şi se ţine acolo aproximativ un sfert de oră. După această baie locală se bandajează degetul cu o cataplasmă făcută din rădăcină rasă şi pi­sată în unsoare. Se repetă tratamentul mai multe zile.
  2. Macerat: se pune să macereze timp de 1 —2 zile o mană de rădăcini mărunţite (cam 50 g) într-o jumătate de litru de vin alb. Se dă în caz de hernie cate o jumătate de pahar de 3 ori pe zi. Se face tratament timp de 8—15 zile în care timp se aplică şi o cata­plasmă făcută din rădăcină fiartă. Acest tratament este bun pentru vindecarea contuziilor şia echimozelor.
  3. In cosmetică: se foloseşte apa distilată de pe rădăcina de pece­tea lui Solomon pentru curăţirea tenului şi vindecarea echimozelor.