Remedii naturiste

PICIORUL COCOŞULUI (Ranunculus acer L.)

 

Alte denumiri pentru piciorul cocosului:

Numită şi curpeniţă, floare broştească, louştean broştesc etc.

 

Descriere aspect piciorul cocosului:

Este o plantă ierboasă vivace care creste pana la 30—70 cm înălţime, cu tulpina ramificată şi goală pe dinăuntru. Frunzele radiculare, lung peţiolate şi cu o pată brun-roşcată la nivelul de inserţie pe peţiol. Cele de pe tulpină au peţiol scurt şi sunt sectate pană la nivelul de inserţie pe peţiol. Florile galbene-aurii au fiecare un pedicel propriu.
Planta este foarte comună prin pajişti şi fineţe umede.

 

Continut si recoltare piciorul cocosului:

 Se întrebuinţează partea aeriană (Herba Ranunculi acris) care conţine anemonină (o substanţă cu acţiune iritantă, vezicantă şi chiar ulcerantă), tanin, răşină, flavonozide etc.

 

Piciorul cocosului- proprietati terapeutice

Utilizarea acestei plante este foarte redusă din cauza toxicităţii ei si se recomandă mare atenţie cand se prescrie în ne­vralgii locale, în reumatism şi dermatoze.

Nu se vor aplica decat doze mici şi pe suprafeţe mici iar tratamentul să fie de scurtă durată, mai ales cand este vorba de persoane cu tegu­ment sensibil.
In caz de abuz apar inflamaţii ale tegumentului cu nume­roase vezicule umplute cu o serozitate caustică ce se transformă în adevărate ulcere şi plăgi deschise. Ele pot fi tratate greu, recomandandu-se pentru ele substanţe calmante ale durerilor precum şi apli­care de frunze zdrobite de lumanărică (verbascum).
Intoxicaţiile pro­vocate de ingerarea plantei se manifestă prin dureri interne acute, prin contracţii musculare, mai ales a muşchilor feţei şi buzelor, dand impresia unui ras forţat (rasul sardonic). Acest fel de intoxicaţii secombat prin mult lapte sau decocturi mucilaginoase.
Nu se va folosi în nici un caz alcool, vin, bere sau oţet, care măresc causticitatea plantei.

Acţiuni similare au şi alte specii ale genului Ranunculus cai R. sceleratus (bolgari), R. bulbosus (piciorul cocoşului), R. arvensis (comicei), R. repens (floarea de leac), R. ficaria (grauşorul) etc.