Remedii naturiste

PIERSICUL  (Persica vulgaris)

 

Alte denumiri pentru piersic:

Mai este numit si chersic, persec, ptersăc, tersăc etc.

 

Descriere aspect piersic:

Un arbor originar din China, sau Persia. Se cultivă în livezi si parcuri. Frunzele sale sunt alungite, lanceolate şi ascuţite.
Florile de culoare roză, slab mirositoare care infloresc înaintea frunzelor. Fructul este o drupă suculentă, avand un sambure tare, adanc brăzdat. El este adesea acoperit cu peri.
Se cu­nosc numeroase soiuri de cultură răspandite mai ales în zona sudică a ţării, piersicul fiind o plantă iubitoare de căldură.

 

Recoltare piersic:

De la această plantă se folosesc frunzele, fructele şi florile (Folium et Florcs Persicarum).

 

Piersic- proprietati terapeutice:

Piersicul are acţiune uşor purgativă, diuretică şi antihelmintică.
Este de recomandat copiilor cu tuse convulsivă fiind un spasmolitic, laxativ. Fructele de piersic se prescriu în dieta unor maladii digestive.
Ele fiind mai greu digerabile, se recomandă ca să fie consumate nu după o masă bogată, ci înainte de mancare, ca aperitiv.

Administrare:

  1. Infuzie: peste o linguriţă de frunze mărunţite se toarnă o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă acoperit timp de 10—15 minute apoi se strecoară, se îndulceşte şi se bea 1—2 ceşti pe zi ca laxativ şi diuretic.
    Peste 1—2 linguriţe de flori de piersic mărunţite se toarnă o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă acoperit 5—10 minute, apoi se strecoară. Se bea tot 1—2 ceşti pe zi ca diuretic şi uşor laxativ.
  2.  Sirop : se face un extract de flori de piersic din care se iau 6 g şi se amestecă cu sirop simplu, 94 g. Se iau 1—2 linguri înainte de culcare. Este un bun laxativ.