Remedii naturiste

PLOPUL NEGRU (Populus nigra L.)

 

Alte denumiri pentru plop negru:

Se cunoaşte şi sub numele de plop, ploputaş, plută, plutaş etc.

 

Descriere aspect plop negru:

Este un arbore înalt de peste 30 m cu o coroană largă. Coaja de pe tulpina principală este adanc brăzdată şi de culoare neagră. Pe lujerii tineri coaja este galben-verzuie sau galben-brună. Frunzele sunt de formă rombic ovată şi au varful alungit. Ele au un peţiol lung şi turtit lateral şi sunt de culoare verde mai închisă pe faţa lor superi­oară şi mai deschisă pe faţa inferioară. Mugurii sunt alungiţi şi au varful puţin curbat. Ei au o culoare brună, sunt lipicioşi şi au miros aromatic şi gust amar. Planta creşte prin zăvoaie şi lunci, de-a lungul raurilor din zona de deal şi campie. Uneori plopul este cultivat prin parcuri sau de-a lungul şoselelor că arbore ornamental şi de protecţie.

 

Continut si recoltare plop negru:

Se recoltează mugurii (Gemmae Populi) care se culeg primăvara de timpuriu prin lunile februarie-martie. Conţin ulei volatil, compuşi flavonici, tanin, rezine, saponozidc (salicina, populina etc).

 

Plop negru - proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca antiseptic, antiinflamator, astringent, în tratamentul rănilor, al arsurilor, al degeraturilor, în afecţiunile bronhice etc.

 

Administrare:

  1. Infuzie: peste o linguriţă de pulbere din muguri se pune o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă acoperit 10—15 minute apoi se strecoară şi se bea îndulcit 2—3 ceşti pe zi ca dezinfec­tant în boli ale aparatului urinar, antiseptic al căilor respiratoare, în reumatism cronic.
  2. Mugurii: arşi pe jar dau un miros plăcut aerului din camere şi sunt în acelaşi timp un dezinfectant al camerelor, în convalescenţă.
  3. Alifie: muguri de plop fierţi în untură, apoi storşi şi amestecaţi cu ceară galbenă, se foloseşte în tratamentul hemoroizilor şi al rănilor.
  4. Decoct: o lingură de muguri de plop se fierb într-o ceaşcă de apă pană dă un clocot. Se strecoară şi decoctul se amestecă pe foc mocnit cu untură proaspătă pană la omogenizare. Este bun în arsuri şi hemoroizi, precum şi ulceraţii ale pielii.
  5. Tinctura: peste 50 g muguri de plop se pune 250 ml spirt şi se lasă la temperatura din bucătărie timp de 8 zile scuturandu-se zilnic. Se strecoară şi se trage în sticle bine închise. Se folosesc 15 picături zilnic de trei ori pe zi în apă. Este bun în tuse şi extern în frecţii şi inflamaţii.