Remedii naturiste

PODBALUL (Tusillago farfara L.)

 

 

Alte denumiri pentru podbal:


Se numeşte şi brustur alb, brustur de rau, guşa găinii, papapungă etc.

 

Descriere aspect podbal:

Plantă ierbacee la care din rizomul ce iernează ies primăvara de timpuriu (martie —aprilie) mai multe tulpiniţe roşiatice care poartă în varf inflorescenţe capituliforme de culoare galben-aurie. Frunzele apar mai tarziu, au o formă rotunjită şi sunt albe pe dos din cauza perilor moi pe care îi au. Ele au un diametru de 15—20 cm. Planta creşte prin terenuri argiloase şi calcaroase, pe luncile rau rilor.

 

Continut si recoltare podbal:

 Se recoltează florile şi frunzele culese fără peţiol.
Conţin substanţe amare, mucilagii, tanin, gume, ulei volatil, săruri de potasiu, magneziu şi fosfor, acizi organici, fitosterină etc.

 

Podbal - proprietati terapeutice:

Se foloste la combaterea tusei, bronşitelor, catarului pulmonar, astmului, ca expectorant, în diskinezii biliare, dispepsii, răguşeală etc.

 

Administrare:

  1. Frunze: se pun crude pe rană pentru vindecare. Uscate şi tăiate mărunt pot fi folosite ca tutun. Au avan­tajul că scad crizele de astm tabagic.
  2.  Infuzie : se tratează o linguriţă de flori şi frunze cu o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă 10 minute acoperit, se strecoară şi se bea cate o lingură la 2—3 ore, în diskinezii biliare, dispepsii, astm, ca tonic aperitiv.
    O infuzie mai concentrată cu 2 linguriţe de flori şi frunze este un bun expectorant mai ales în stări postgripale cand tusea este "coaptă". Este bine suportat de copii şi com­bate arsurile pe piept. E bun şi ca gargară în cazuri de răguşeală.
  3. Decoct: se fierb 1 -2 linguri de frunze zdrobite într-o ceaşcă de apă. Se strecoară şi se tratează plăgile şi ulceraţiile precum şi erupţiile tegumentare.
  4. Ceai: se face un amestec din două părţi de podbal, soc şi pătlagină şi o parte lemn dulce, fenicul şi albăstrele. Se fierbe o linguriţă la o ceaşcă de apă şi se bea o ceaşcă dimineaţa şi una seara în bronşite şi boli pectorale, sau cu lingura în accese de tuse.