Remedii naturiste

PORUMBUL (Zea mays L.)

 

Alte denumiri pentru porumb:


Se numeste si păpuşoi, cucuruz, mălai etc.

 

Descriere aspect porumb:


Plantă ierbacee viguroasă, anuală. Ea are o tulpină înaltă de peste 2 m, împărţită în noduri şi internoduri, iar interiorul tul­pinii este plin cu măduvă spongioasă. Frunzele sunt simple, cu marginea întreagă şi tăioasă, iar dispoziţia lor este alternă. Ele înconjură tul­pina, de la nivelul din care iau naştere pană la nivelul superior acestuia. Florile sunt unisexuate dispuse pe aceeaşi plantă. Cele mascule sunt aşezate în varful tulpinii şi alcătuiesc o inflorescenţă laxă (un panicul) de formă piramidală. Florile femele alcătuiesc şi ele inflorescenţe (ştiuletele) protejate de pănuşe, dintre care iese „matasea" alcătuită din stile şi stigmate.
Fructele sunt cariopse dispuse în şiruri longitudinale pe un ax îngroşat.
Este o plantă cultivată pentru necesităţi alimentare, indus­triale şi furajare.

 

Continut si recoltare porumb:

De la această plantă se întrebuinţează stigmatele „mătasea" (Stigmata Maydis) care se culege înainte de maturizarea boabelor.
Conţin saponozide, ulei volatil, ulei gras, săruri de potasiu săruri de calciu, alantoină, vitamina K etc.

 

Porumb - proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca diuretic, în litiază renală şi vezicală, în stop urinar, cistite, metrite, hipoglicemic, cură de slăbire etc.

 

A dministrare:

  1. Infuzie: peste 3—5 g (cat se ia cu 3 degete) mătase de porumb se toarnă o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă 5—10 minute apoi se stre­coară şi se bea 1 —2 căni pe zi ca diuretic în boli de rinichi şi vezică, cistite.
  2. Infuzie: se face ca mai sus din două linguri de mătase de po­rumb la o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă 5—10 minute, apoi se stre­coară. Se bea cate o lingură la interval de 3 ore ca diuretic, boli de rinichi şi vezică, cistită, metroragii.
  3. Ceai: se face un amestec din cantităţi egale de mătase de porumb şi cozi de cireşe. Din acesta se toarnă peste o linguriţă de ames­tec o cană de apă în clocot, se lasă în repaus 10—15 minute apoi se strecoară. Se bea fracţionat 1—2 ceşti pe zi în ascită, umflarea pi­cioarelor (în boli de inimă), afecţiuni renale şi vezicale.
  4. Sirop: se prepară din 25 g extract de stigmate de porumb (mătase) la care se adaugă 975 g sirop de zahăr. Se iau 2—4 linguri pe zi (ceea ce corespunde la o ceaşcă de ceai), în boli de rinichi şi vezică, în ascită după boli de ficat, inimă şi rinichi, me­troragii etc.
  5. Malaiul de porumb se poate folosi pentru preparare de cataplasme.
  6. Uleiul din germeni de porumb este bun în dieta celor cu coles­terolul ridicat, în ateroscleroză.