Remedii naturiste

PORUMBARUL (Prunus spinosa L.)

 

 

Alte denumiri pentru porumbar:

Se cunoaşte şi sub numele de coţobrei, coroabe, mărăcine, porumbel etc.

 

Descriere aspect porumbar:


Este o tufă scundă, cu ramurile foarte spinoase. Frunzele au o formă eliptică sau oblong-ovată, sunt păroase pe dos şi apar după în­florirea plantei. Florile sunt de culoare albă şi apar primăvara de timpuriu (martie-aprilie). Fructul este o drupă (prună) sferică, de culoare albastră-negricioasă şi are gust astringent, dulceag, după ce a fost brumat. Planta se întalneşte des la margini de pădure, pe coline însorite, pe stancării etc. de la campie şi pană la zona de munte.

 

Continut si recoltare flori si fructe porumbar:

Se recoltează florile (Flores Pruni spinosi) şi fructele (Fructus Pruni spinosi).
Florile conţin derivaţi flavonici, cvercetrină, acizi organici, săruri de magneziu şi potasiu etc. Fructele conţin zaharuri, antociani, acizi organici, gumorezine, vitamină C, săruri de potasiu şi de magne­ziu etc.

 

Porumbar - proprietati terapeutice:

Florile se întrebuinţează ca sedativ, hipotensiv şi uşor diuretic.
Fructele au acţiune antidiareică, în dischinezii biliare, în boli de rinichi etc.

 

Administrare:

  1. Infuzie: peste 1 linguriţă de flori de porumbar uscate se pune o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă să stea acoperit timp de 10—15 minute, apoi se strecoară şi se bea 2 — 3 ceşti pe zi ca sedativ, uşor hipotensiv şi diure­tic.
    Peste o linguriţă de frunze uscate şi pulverizate se pune o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă acoperit 10—15 minute apoi se strecoară. Se bea 2 — 3 ceşti pe zi în erupţii tegumentare, boli de rinichi şi de vezică,  depurativ.
  2. Decoct: se fierbe o linguriţă de fructe uscate de porumbar într-o ceaşcă de apă timp de 15 — 20 minute. Se strecoară şi se completează la volumul iniţial. Se bea 2—3 ceşti pe zi ca antidiareic, în boli de rinichi şi dischinezii biliare.
  3. Vin: se zdrobeşte 300 g boabe de proumbel şi se toarnă peste ele un litru de must. Se lasă să fermenteze şi apoi se trage în sticle bine închise.  Se ia cate un păhărel ca şi calmant al nervilor, tonic stomahic şi antidiareic.