Remedii naturiste

RABARBAR (Rheum officinale Baill.)

 

Alte denumiri pentru rabarbar:

Cunoscută şi sub numele de revent, rabiniţă etc.

 

Descriere aspect rabarbar:

 Plantă ierbacee robustă. Ea are în pămant un rizom gros din care  în anul urmator apare tulpina aeriană înaltă de peste un metru.
Frunzele sunt mari, de tip palmat şi au un peţiol lung roşcat şi cu un gust acru, răcoritor . Florile sunt mici,de culoare albă verzuie şi unite în inflores­cenţe la extremitatea tulpinii. Este o plantă cultivată pen­tru nevoi alimentare, orna­mentale şi medicinale.

 

Continut si recoltare rabarbar :

De la această plantă se întrebuinţează rizomii (Rhisoma Rhei) care se culeg de la plante bătrane (6—8 ani). Racoltarea se face primăvara şi toamna. Se folosesc de ase­menea peţiolii tineri.
Rizomii conţin derivaţi oximetilantrachinonici, subs­tanţe tanante, acid oxalic, oxalat de calciu, ulei volatil, rezine, substanţe minerale etc.

 

Rabarbar - proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează mai ales ca purgativ, apoi ca tonic stomachic şi stimulent al poftei de mancare la copii.

Avand în vedere prezenţa acidului oxalic sc va ţine seama de el  la   prescrierea  dozei, întrucat  la   copii   mai ales se pot produce hemoragii, diaree şi vomă, prin scăderea calci­ului din sange.
Se combate prin administrarea de preparate cu calciu.

 

Administrare:

  1. Pulbere: se ia un varf de linguriţă seara înainte de culcare, în caz de constipaţii.
  2. Decoct: se fierbe o lingură de pulbere de rădăcină la care se adaugi o linguriţă de bicarbonat de sodiu, într-o ceaşcă de apă. După ce a dat în clocot se lasă să se răcească şi apoi se strecoară. Se bea cate o linguriţă, înainte de mesele principale, ca tonic stomachic şi uşor laxativ.
  3. Tinctura: se pune la macerat o linguriţă de pulbere de rizom de revent cu o lingură de rădăcină de genţiană şi un păhărel de alcool concentrat. Se lasă la temperatura camerei timp de o săptămană scuturandu-se zilnic de 2—3 ori. Apoi se strecoară şi se trage în sti­cluţe mici, bine închise. Se folosesc 15—20 de picături de 2—3 ori pe zi pentru poftă de mancare şi dureri de stomac.
  4. Vin tonic: se pune la macerat, la temperatura camerei 60 g (4 linguri) pulbere de rizom de revent, cu 15 g (o lingură) de coaji de portocale, 8 g de cardamom de 960 ml vin negru. Se lasă mai multe zile (3—7 zile), scuturandu-se zilnic de mai multe ori. Se stre­coară şi se adaugă zahăr după gust. Se bea cate un păhărel mic înainte de mancare ca tonic stomachic şi uşor laxativ.
  5. Sirop pentru copii: se pune să fiarbă 12 g (o lingură) de rizom de revent, cu 6 g (o linguriţă) de rădăcină de cicoare şi un varf de cuţit de bicarbonat, într-o ceaşcă de apă (250 ml). După ce a dat un clocot se strecoară şi se stoarce rezidiuul, apoi se adaugă zahăr şi se fierbe la o consistenţă siropoasă.

Se dă copiilor cate o linguriţă înainte de man­care, pentru stimularea  apetitului.