Remedii naturiste

ROINIŢA (Meiissa officinalis L.)

 

 

Alte denumiri pentru roinita:

Se numeşte şi buruiana stupilor, cătuşnică, iarba roilor, lămaiţă, mătăciune, roişte, stupelniţă etc.

 

Descriere aspect roinita:

Este o plantă ierboasă înaltă în jur de o jumătate de metru. Tulpina ei este patrunghiulară cu peri. Frunzele sunt ovale şi au marginea dinţată. Florile sunt de culoare albă-gălbuie şi formează inflorescenţe dispuje în verticile false (jumătăţi de verti­cile), fiind aşezate pe aceeaşi parte a tulpinilor şi ramurilor. Intreaga plantă are aromă de lămaie. Creşte pe langă garduri, tufişuri şi locuri pietroase mai ales în sudul ţării. Exista si cultivata, în special de către apicultori, care atrag cu ea roiurile de albine.

 

Continut si recoltare roinita :

Se recoltează frunzele (Folium Melissae) culese în timpul înflo­ririi (iunie-august) precum şi varfurile în curs de înflorire.
După uscare drogul se păstrează în vase ermetic închise.
Conţine ulei volatil, tanin, un prin cipiu amar, acid cafeic etc.

 

Roinita - proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca antispasmodic, sedativ, carminativ, în combaterea colicilor abdominale, astm, dureri de dinţi, insomnii, tulburări digestive, ca antiemetic, cicatrizant etc.

 

Administrare:

  1. Infuzie: — peste 5 g (o linguriţă) pul­bere de frunze se pun 200 ml (o ceaşcă) de apă în clocot. Se lasă 10 minute acoperit apoi se strecoară. Se beau 2 ceşti pe zi în caz de ameţeli, dureri de cap, insomnii, palpitaţii nocturne, antiisteric, tonic nervos, în nevralgii dentare etc.;
    Infuzie cu 2 linguriţe pulbere de frunze la o ceaşcă de apă în clocot se foloseşte pentru badijonări ca antiseptic şi cicatrizant al rănilor, în dureri de dinţi, dureri de stomac, colici intestinale etc.
  2. Spirt de melisă: se prepară dintr-o parte pulbere de frunze la 3 părţi alcool concentrat. Se lasă cateva zile scuturandu-se zilnic, apoi se trage în sticle mici bine astupate. Se fac frecţii contra reumatis­mului, iar intern se iau cateva picături pe o bucată de zahăr.
  3. Macerat: se pun 1 —2 linguriţe pulbere de frunze într-un litru de vin. Se lasă să macereze la temperatura din bucătărie 10—17 zile, apoi se trage în sticluţe bine astupate. Se bea cate un păhărel pentru combaterea bolilor pulmonare şi în crize de astm.
  4. Infuzie în vin: peste 1—2 linguriţe de pulbere de frunze se toarnă un litru de vin fierbinte. Se lasă acoperit pană ce se răceşte. Se bea cate o ceaşcă dimineaţa. Este un bun reconfortant, mai ales pentru persoanele bătrane şi obosite, un tonic general care stimulează funcţiile vitale, calmeaza ameţelile, migrenele, stimulează pofta de mancare etc.
  5. Ceai: se face un amestec din părţi egale de roiniţă şi flori de lămaiţă. O linguriţă din acest amestec tratată cu o ceaşcă de apă în clocot dă o infuzie care înlătură moleşeala, somnolenţa, surmenajul, migrenele, ameţelile, astmul umed, catarul pulmonar. Este un tonic general.