medicamente- plante.ro

PĂTLĂGEAUA ROŞIE (Solanum lycopersicum L.)

 

Alte denumiri pentru patlagea rosie:

Se numeşte şi bărădici, demade, gogonele, paradaise, părădăi, tomate etc.

 

Descriere aspect patlagea rosie:

Este o plantă ierbacee cu tulpina de peste 1 m ce se susţine pe araci. Frunzele penate au segmentele inegale, iar florile sunt de un galben spălăcit. Fructul este o boabă suculentă, verde la început şi roşie la coacere. Intreaga plantă are o aromă specifică şi colorează puternic tegumentele. Se cultivă pentru nevoi alimentare consuman-du-se fructele proaspete sau preparate în conserve.

 

Continut patlagea rosie:

 Conţine vitamine (A, B, C etc), acizi organici, săruri minerale etc.

 

Ratlagea rosie - proprietati terapeutice:

Se recomanda în dieta unor maladii, ca sursă de vitamine precum si în cosmetică etc.

 

Administrare:

  1. Fructe proaspete: se consumă cate 2—3 fructe dimineaţa ca tonic digestiv, tonic stomahic, în erupţii tegumentare, boli de ficat. Se poate folosi numai sucul stors din fructe.
  2. In cosmetică: se fac frecţii cu suc proaspăt pe faţă pentru frăgezirea tenului. Pentru aceasta se spală faţa seara cu apă caldă, apoi se freacă cu o roşie tăiată în două şi se lasă aşa pană dimineaţa, cand se spală din nou cu apă caldă. Tratamentul se repetă de mai, multe ori.