Remedii naturiste

ROSTOPASCA (Chelidonium majus L.)

 

 

Alte denumiri pentru rostopasca:

Intitulata si buruiană depecingine, negelariţă, buruiană de negi, crucea voi­nicului, gălbenare etc.

 

Descriere aspect rostopasca:

Este o plantă ierbacee cu rizom din care iese tulpina aeriană ce ajunge pană la 1 m. Frunzele sunt de tip penat, cele infe­rioare cu peţiol, cele superioare fără. Florile galbene-aurii sunt unite cate 2—8 în inflorescenţe umbeliforme. Intreaga plantă prin rupere elimină un suc lăptos de culoare galbenă-portocalie.
Este o plantă foarte des întalnită pe langă garduri, prin locuri pietroase, pe marginea drumurilor etc.

 

Continut si recoltare rostopasca :

Se recoltează părţile aeriene care se culeg în timpul înfloririi (aprilie —septembrie).
Conţin alcaloizi specifici (chelidonina, homochelidonina, cheleritrina, berberina, sanguinarina, sparteina etc).

 

Rostopasca - proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează în afecţiuni hepatice, biliare, ca diuretic, laxativ, excitant etc.

Planta trebuie folosită cu precauţie deoarece poate produce into­xicaţii ce se manifestă prin iritaţia tubului digestiv, vomă, respiraţie încetinită, chiar delir şi halucinaţii. Se intervine cu laxative şi vomi­tive şi cu cărbune activ.

 

A d m inistrare:

  1. Suc proaspăt de rostopasca: se aplică prin badijonare de 3 ori pe zi pe negi, bătături etc.
  2. Infuzie: peste 1—2g (cat se ia cu 3 degete) pulbere de rosto­pasca se toarnă o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă 15—20 minute apoi se strecoară. Se beau 1—2 linguri la interval de 3 ore în colecistopatii, litiază vezicală, spasme ale tractului gastro-intestinal.
  3. Pulbere: se marunteste bine planta uscată şi cu pulberea se pudrează rănile şi fistulele.
  4. Vin de rostopasca: peste 12—20 g (1—2 linguri) pulbere se toarnă un litru de vin fierbinte. Se lasă 1—2 zile apoi se strecoară şi se iau zilnic 1—4 linguri înainte de mesele principale. Este bun în afecţiunile ficatului, splinei şi ca diuretic.
  5. Alifie: se face o alifie din 30 g pulbere de rostopasca, 15 g lanolină, 15 g vaselină şi 10 picături de acid fenic. Este bun în orice afecţiuni tegumentare (bube dulci, herpes etc).
  6. Alifie contra cheliei: se face din cate 6 g suc de rostopasca, săpun alb şi unguent camforat. Se curăţă capul tuns şi se aplică mai întai o cataplasmă emolieută. Se spală apoi din nou şi se aplică un decoct din frunze de rostopasca ce se lasă 6—8 minute, după care se aplică şi se fricţionează cu această alifie.