Remedii naturiste

RUSCUŢA DE PRIMĂVARA / DEDITEL (Adonis vernalis L.)

 

 

Alte denumiri pentru ruscuta/deditel:


Se intituleaza şi dediţei galbeni.

 

Descriere aspect ruscuta/deditel:


Plantă ierbacee scundă de 10 — 40 cm, ce formează mici tufisuri prin păşuni şi pajişti nisipoase, pe coaste însorite din zona dealurilor. Frun­zele sale sunt de 2 —4 ori penat-sectate iar florile au o culoare galben-aurie.

 

Continut si recoltare ruscuta/deditel:


Se recoltează părţile aeriene în timpul în­floririi (aprilie —mai) pe timp uscat şi însorit. Conţin glicozide cardiotonice (adonidozidă, adonivernozidă) alături de saponozide, cumarină etc.

 

Ruscuta/deditel - proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca diuretic, cardiotonic, în ascite etc.
Nu se poate prescrie bolnavilor cu hi­pertensiune arterială, deoarece ridică tensiunea.
Trebuie avut în vedere că excesul de ruscută dă fenomene de intoxicare manifestate prin greaţă, vomă, diaree, iar în cazuri extreme prin stop cardiac se ajunge la moarte. Se intervine cu vomitive, purgative, cărbune activ şi analeptice cardiace.

 

Administrare:

  1. Infuzie: se umectează o linguriţă de plantă mărunţită cu o jumătate de ceaşcă de apă în clocot. Se lasă acoperit 15 minute apoi se strecoară şi se bea fracţionat în timpul unei zile. Este un bun cardiotonic.
    Alt fel de infuzie cu ruscuta: peste 2 g (cat se ia cu 3 degete) pulbere de plantă se toarnă o ceaşcă de apă clocotita şi se lasă 15 minute. Se beau 2 ceşti pe zi în boli de inimă, tahicardii, extrasistole, tulbu­rări neurovegetative.
  2. Tinctură: se macerează în alcool concentrat 20 g (două linguri) pulbere de plantă în 100 ml alcool. Se lasă 10 zile la temperatura camerei apoi se filtrează. Se folosesc cate 10 picături de 5—6 ori pe zi.