Remedii naturiste

TALPA GAŞTEI (Leonurus cardiaca L)

 

 

 

Descriere aspect talpa gastei:

Se cunoaşte şi sub numele de buruiană de orbalţ, iarbă flocoasă, talpa lupului, coada leului etc.

 

Descriere aspect talpa gastei:

Plantă ierbacee viguroasă, pană la 1,50 m. In pămant are un rizom lignificat din care pleacă tulpina, păroasă pe muchi. Frunzele opuse, cele inferioare sunt multilobate iar cele superioare trilobate. Frunzele descresc ca mărime de la baza la varful plantei. Florile de culoare roză sunt dispuse în verticile la baza frunzelor.
Planta creşte prin locuri virane, tufişuri.

 

Continut si recoltare talpa gastei:

De la această plantă se recoltează părţile aeriene (Herba Leonuri) care se culeg în timpul înfloririi. Conţin heterozide eardiotonice, saponozide, tauin, substanţe amare etc.
Se foloseşte planta proaspătă recoltată deoarece prin păstrare îşi pierde proprietăţile.

 

 

Talpa gastei - proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează în boli de inimă, emfizem pulmonar, ca anti­septic, antiastmatic, în insomnii, hipotensiv, afecţiuni ale prostatei.

 

Administrare:

  1. Infuzie: se toarnă peste o linguriţă de pulbere de plantă o ceaşcă de apă clocotită. Se lasă în repaus 15— 20 minute apoi se strecoară şi se beau zilnic una —două căni în afec­ţiuni cardiace, astm cardiac, boli pulmonare. O infuzie mai concen­trată făcută din 15 g pulbere de plantă din care se iau 3—4 linguri pe zi; are efect în boli de plămani, afecţiuni cardiace, afecţiuni ale prostatei, hipotensiv.
  2. Decoct: 15 g plantă se fierbe în jumătate litru apă pană scade la jumătate; se ia fracţionat în timpul unei zile ca antireumatic, acţiunea datorandu-se diurezei pe care o provoacă şi transpiraţiei, prin aceasta eliminandu-se acidul uric. Un decoct mai concentrat din 25 g plantă într-o ceaşcă de apă; se fac comprese în dureri reumatice, pentru cicatrizarea rănilor şi  arsurilor.
  3. Ceai: se face un amestec din părţi egale de frunze de talpa gaştei şi odolean (valeriană) din care se pune o linguriţă la o ceaşcă de apă clocotită; se bea seara la culcare: este un bun hipotensiv şi somnifer.