Remedii naturiste

TAMAIOARE

 

Descriere aspect tamaioara:

Mai este numita si toporaşi, violete, călţunaşi, viorele etc.

 

Descriere aspect tamaioara:

Este o plantă ierbacee pitica. Are în pămant un rizom din care se cresc rădăcini adventive, stoloni taratori şi smocuri de frunze. Frunzele sunt lung peţiolate şi de formă rotundă sau cordate. Florile sunt de culoare albastră-violetă, susţinute de un pedicel lung. Au un pinten în partea lor posterioară şi sunt foarte frumos mirositoare.
Este o plantă foarte comună prin păduri, tufişuri, zăvoaie şi poieni.

 

Continut si recoltare tamaioare:

De la tamaioare se culeg florile (Flores Violae odoratae), frunzele precum şi rădăcina . Florile trebuie uscate rapid la soare  sau în etuvă si acoperite cu o coală de hartie ca să nu-şi piardă parfumul. Se păstrează în vase bine închise şi ferite de lumină.
Florile conţin ulei volatil, rezine, zaharuri, violacvercetină, un colorant albastru, mucilagii, carotenoide (violaxantina) etc.
Frunzele conţin ulei volatil, iar rădăcinile şi rizomii conţin saponozide,  ulei volatil,  substanţe amare.

 

Tamaioare- proprietati terapeutice:

Tamaioarele se întrebuinţează ca emolient, expectorant, în bronşite, ca diuretic, diaforetic, purgativ, vomitiv, depurativ, uşor laxativ, în tuse.
Extern se foloseşte în cosmetică pentru parfumuri precum şi în dermatoze.

 

Administrare:

  1. Decoct: se fierbe o lingură de pulbere de rădăcină şi rizom într-o ceaşcă de apă, se strecoară şi se bea călduţ ca vomitiv. Tot un decoct se poate face ca şi mai sus dar dintr-o linguriţă de plantă la o ceaşcă de apă. Are efecte expectorante şi de calmare a tusei. In acelaşi timp este uşor purgativ şi diuretic.
  2. Infuzie şi sirop: se prepară pentru combaterea tusei şi a bron­şitelor şi ca aromatizant. Se recomandă ca pentru aceste necesităţi să se recolteze tamaioarele dimineaţa înainte de răsăritul soarelui cand mirosul este mai puternic.
  3. In cosmetică: O mană de flori se pune în jumătate litru de lapte cand fierbe. Se ţine acoperit pană se răceşte. Se strecoară şi se dă pe  faţă  pentru frăgezimea tenului.