medicamente- plante.ro

TARHONUL (Artemisia dracunculus L.)

 

 

Alte denumiri pentru tarhon:

Se mai numeşte taracon, tarcon, tarcăn etc.

 

Descriere aspect tarhon:

Tarhonul este o plantă ierbacee cu tulpina bogat ramificată şi înaltă de 150 cm. Frunzele sale sunt liniar-eliptice şi placut mirositoare. Florile de culoare albă-verzuie sunt unite în inflorescenţe capituliforme-globuloase. Este o plantă cultivată prin grădini ca si condimen­t.

 

Continut si recoltare tarhon:

Se recoltează varfurile înflorite (Herba Dracunculi) din iulie pana toamna.
Acestea conţin ulei volatil, compuşi cumarinici, substanţe fenolice, heterozide etc.

 

Tarhon - proprietati terapeutice:

Tarhonul se foloseşte ca simulent al poftei de mancare, în boli de ficat şi rinichi, în ascită etc.

 

Administrare:

  1. Infuzie: peste 4 g (o linguriţă) pulbere se toarnă 250 ml (o ceaşcă) de apă în clocot. Se lasă acoperit 10—15 minute, apoi se strecoară şi se bea o ceaşcă pe zi pentru stimularea poftei de mancare, în boli de rinichi şi ficat.
  2. Macerat: peste 20 g (2 linguri) frunze de tarhon se pune atata oţet de vin ca să le acopere. Se lasă la loc călduţ 8—10 zile, apoi se strecoară şi se foloseşte pentru frecţii la dureri reumatice şi dureri de cap sau se ţine în gură la dureri de dinţi.