Remedii naturiste

TRAISTA CIOBANULUI [Capsella bursa pastoris (L) ]

 

 

Alte denumiri pentru traista ciobanului:

Se numeşte şi punga babei, punguliţă, arior, buruiană de friguri, plosca ciobanului, tăşcuţă etc.

 

Descriere aspect traista ciobanului:

Traista ciobanului este o plantă de talie mică cu o rozetă de frunze bazilare, ce diferă ca formă; de obicei sunt de tip penat-partit. Din mijlocul rozetei de frunze se ridică tulpiniţa iar în varful acesteia florile albe, mici, alături de fructele care au formă de punguţe mici.
Este o plantă foarte răspandită atat în locuri cultivate cat şi în cele necultivate.

 

Continut si recoltare traista ciobanului:

Se recoltează părţile aeriene care se culeg în tim­pul înfloririi.
Conţin acetilcolină, tiramină, alcaloizi, flavonoide etc.

 

Traista ciobanului - proprietati terapeutice:

Traista ciobanului se întrebuinţează ca antihemoragic, tonic uterin, în he­moragii uterine, ca hipotensiv, în angină etc.

 

Administrare:

  1. Infu­zie: se pune peste 4—6 g (o linguriţă) pulbere de plantă o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă acoperit 10—15 minute apoi se strecoară şi se bea 2—3 ceşti pe zi în caz de hemoragii uterine.
    O infuzie mai concentrată cu 2—3 linguriţe plantă la o ceaşcă de apă; se iau cate 6—8 linguri pe zi înainte de ciclu pentru reglarea acestuia sau o ceaşcă dimineaţa şi una seara pentru evitarea hemoragiilor ute­rine.
  2. Macerat: se pune peste 180 g plantă un litru de vin bun şi se lasă să macereze la tempera­tura bucătăriei timp de 10 zile, agitand zilnic. Se stoarce şi se trage în sticle mici bine astupate. Se ia cate o lingură în caz de hemoragii interne şi dureri de stomac.
  3. Decoct: cat se ia cu 3 degete se fierbe timp de 5 minute într-o ceaşcă de apă. Se lasă în repaus 10—15 minute, apoi se strecoară şi se  bea cate 3 linguri de 3 ori pe zi în hemoragii interne, în ciclu cu sange abundent, litiază renală.
  4. Extract fluid: se face un extract fluid din care se ia cate 2 linguriţe pe zi, timp de 10 zile înainte de ciclu, în cazuri de cicluri frecvente şi neregulate. In metroragii se iau cate 6 linguriţe timp de 24 de ore. Este bun si în hemofilie.