Remedii naturiste

TRANDAFIRUL (Rosa centifolia L.)

 

Alte denumiri pentru trandafir:

Trandafir de dulceaţă, roză, roză de ceai, trandafiraş etc.

 

Descriere aspect trandafir:

Este un arbust lemnos cu spini tari pe suprafaţa ramurilor. Frun­zele sale sunt de tip penat cu foliolele simplu serate. Peţiolul lor este păros cu ghimpisori. Florile sunt învoalte, roşii, rozee sau pur­purii şi au o formă globuloasă. Ele sunt foarte plăcut mirositoare. Ea numără peste 1 000 de varietăţi horticole, obţinute de grădinari din forma spontană, sălbatică.

Trandafirul se cultivă atat ca plantă ornamentală, cat şi ca plantă medicinală, meliferă, industrială şi cosmetică.

 

Continut si recoltare trandafir:


Se recoltează petalele de trandafir (Flores Rosarum) în starea de boboc şi la completa înflorire. Ele conţin ulei volatil, taninuri spe­ciale, antocianozide, derivaţi flavonici etc.

 

Trandafir - proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează în afte bucale la copii şi bătrani, ca antidiareic, antihemoragic, aromatizant, boli de piept, amigdalite etc.
In cosmetică se foloseşte pentru prepararea de parfumuri şi alte produse.

 

Administrare:

  1. Infuzie: peste 2 linguriţe de petale zdro­bite de trandafir se toarnă o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă acoperit timp de 10—15 minute apoi se strecoară. Se bea îndulcit 1—2 ceşti pe zi în dizenterie, hemoptizie, gripă, astm, sau se face gargară în afecţiuni bucale, ori spălaturi în leucoree.
  2. Apa de trandafir: se obţine distiland cu vapori de apă petale proaspete, pană se obţine o cantitate de distilat egală cu greutatea petalelor luate în lucru.
    Aceasta se poate folosi ca aromatizant, în prepararea altor produse pe bază de petale de trandafir, sau ca apă de ochi, contra durerilor de ochi.
  3. Oţet de trandafir: Se pune la plămădit un sfert de kilogram de petale de trandafir în 2 1 de oţet de bună calitate. Se lasă timp de 8—10 zile scuturandu-se zilnic de 2—3 ori. Apoi se strecoară, se filtrează şi se trage în sticle mici bine închise. Se foloseşte pentru frecţii în dureri reumatice, inflamaţii, apoi cateva picături într-un pahar cu apă pentru gargară în afecţiunile bucale, în gat, în angină, sau pentru comprese la dureri de cap. Inspirat redă vitalitatea celor leşinaţi.
  4. Tinctură: se face din 10 g (2 linguri) petale de trandafir puse la macerat timp de 10 zile cu 100 ml alcool curat. Se scutură zilnic şi apoi se strecoară şi se filtrează. Se trage în sticle mici bine închise. Se foloseşte sub forma de picături diluate cu apă sau ca cicatrizant.
  5. Pastă de trandafir: se obţine din 10 g petale de trandafir în boboc, 20 g apă de trandafir, 50—70 g zahăr pudră şi 5 g glicerina. Se tratează petalele cu glicerina, apoi se triturează cu zahărul şi se adaugă apa pană ce se obţine o pastă omogenă. Se ia cu linguriţa de mai multe ori pe zi în caz de afte în gură şi gat.
  6. Miere de trandafir: Peste o parte de petale de trandafir proaspete, se pun 5 părţi alcool de 60°. Se lasă timp de 24 de ore apoi se presează şi soluţia obţinută se filtrează. Peste filtratul obţinut se adaugă 9 părţi de miere purificată şi o parte de glicerina. Se pune pe baie de apă şi se concen­trează pană la 10 părţi. Se foloseşte aşa sau diluat în apă în caz de afte bucale, în diaree etc.              Peste 100 g petale de trandafir se toarnă o jumătate de litru de apă în clocot. Se acopera şi se lasă să plămădească pană ce se ră­ceşte. Se strecoară soluţia apoasă şi peste ea se pun 5 părţi de alcool concentrat şi un kilogram de miere curată. Se pune pe baia de apă şi se fierbe pană ce scade totul la volumul de un litru. Se foloseşte în afte bucale, gargară în afecţiunile din gură şi gat, în angină.
  7. Dulceaţa: de trandafir, preparată după reţetele gospodinelor, este şi ea bună în afecţiuni pulmonare şi ale cavităţii bucale.