Remedii naturiste

TREI FRAŢI PĂTAŢI (Viola tricolor L.)

 

Alte denumiri pentru trei frati patati:

Buruiană de spurcăciune, catifeluţe, pansele sălbatice etc.

 

Descriere aspect trei frati patati:

Este o plantă ierbacee de talie mică cu tulpina ramificată în partea de sus. Frunzele de la baza tulpinii sunt lung peţiolate iar cele de pe tulpină sunt lipsite de peţiol, oval-lanceolate şi dispuse altern. Florile susţinute de un peduncul lung au petalele de culoare galbenă cu excepţia petalei superioa­re care este de culoare mov. Planta se întalneşte în luncile umede, faneţe, margini de pădure etc.

 

Continut si recoltare trei frati patati:

Se recoltează părţile aeriene (Herba Violae tricolorii) care se culeg în tim­pul înfloririi (mai —august).

Conţin heterozide, saponozide, tanin, gaulterină, carotenoizi, mucilagii, flavonozide, săruri minerale etc.

 

Trei frati patati - proprietati terapeutice:

Planta se întrebuinţează în combaterea tusei, ca diuretic, expectorant, colagog, depurativ, laxativ, în dermatoze, bube dulci etc.

 

Administrare:

  1. Infuzie: peste o linguriţă de plantă uscată se toarnă o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă 15—20 minute apoi se stre­coară şi se bea călduţ 2—3 ceşti pe zi ca diuretic, depurativ, expectorant, antitusiv etc.
    Dintr-o infuzie cu cantitatea dublă de plantă se bea cate o lingură la in­terval de 3—4 ore în tuse, ca expectorant, diuretic,   depurativ, boli de ficat, comprese în dermatoze, bube dulci, spălaturi în leucoree.
    Infuzia se poate face şi cu lapte, iar dacă se amestecă planta cu fructe de porumbele, acţiunea depurativă este mult amplificată.
  2. Macerat: se pune la macerat într-o ceaşcă de apă rece o lingu­riţă de plantă şi se lasă 1—2 ore după care se beau 1—2 ceşti pe zi în tuse, ca expectorant, laxativ (mai ales dacă se amestecă cu zeamă de prune).
    Nu trebuie să se depăşească o anumită doză deoarece se poate ajunge la o acţiune purgativă drastică sau chiar la voma.