Remedii naturiste

TREPADĂTOAREA (Mercurialis annua L.)

 

 

Alte denumiri pentru trepadatoare:

Se cunoaşte şi sub numele de brei,mutatoare, brei de camp, buruiană cainească, slăbănog de camp etc

 

Descriere aspect trepadatoare:

Este o plantă anuală dioică înaltă 20—60 cm cu rădăcina pivotantă. Tul­pina ramificată începand de la bază, ramurile fiind opuse cate două şi subţiri. Frunzele plantei sunt peţiolate, ovale sau oval lanceolate şi lipsite de peri. Florile mascule verzi sunt unite în glomerule distanţate, iar cele femele sunt unite cate două pe un pedunctil aproape sesil.
Trepădătoarea trăieşte prin grădini necultivate, in locuri umede, în comune şi înfloreşte tot timpul verii.

 

Continut si recoltare trepadatoare:

Se întrebuinţează planta întreagă (Herba Mercurialis), numai în stare proaspătă, deoarece prin uscare îşi pierde calităţile.
Conţine substanţe amare şi colorante, precum şi o bază volatilă mercurialina, care are o structură chimică asemănătoare cu metilamina.

 

Trepadatoare - proprietati terapeutice:

Trepadatoarea se foloseste ca diuretic, purgativ in constipaţii cronice etc.

 

Administrare:

  1. Infuzie: peste o linguriţă de plantă mărunţită se pune o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă 10—15 minute apoi se strecoară. Se bea cu precauţie şi încet o ceaşcă pe zi. Este un laxativ şi diuretic puternic.
    Cu această infuzie preparată în cantitate mai mare (litru spre exemplu) se pot face clisme, care au tot un efect purgativ.
  2. Sirop laxativ: se prepară din decoct de genţiană şi rădăcină de stanjenel, la care se adaugă suc proaspăt presat de trepădătoare. Pe langă efectul laxativ el are şi proprietatea de fortificare a organelor abdominale.
  3. Sucul proaspăt: se poate lua ca laxativ şi inclus în miere sau suc de fructe. Are efecte diuretice, laxative.