Remedii naturiste

TROSCOTUL (Polygonum aviculare L.)

 

 

Alte denumiri pentru troscot:

Se cunoaşte şi sub numele de iarbă nodu­roasă, iarba găinilor, costrei, porcină, troscoţel etc.

 

Descriere aspect troscot:

Este o plantă ierbacee de talie mică cu o rădăcină înfiptă adanc in pamant. Tulpina aeriană este taratoare, poate ajunge pană la 25 cm şi este îm­părţită în multe noduri şi internoduri. Pe tulpina aeriană se formează frunzele mici, eliptice sau lanceolate. Ele sunt dispuse altern şi la locul de inserţie a lor se află o formaţiune membranoasă care înconjură tulpina. Florile sunt şi ele mici, se află la subţioara frunzelor şi au o culoare alb-verzuie (rar roză). Este una din cele mai frecvent întalnite buruieni pe marginea şanţurilor, a drumurilor, dar şi în locuri cultivate.

 

Continut si recoltare troscot:

De la această plantă se recoltează părţile aeriene care se culeg în timpul înfloririi (iulie—septembrie.
Troscotul conţin flavonozide (avicularozidă), tanin, vita­mina C, derivaţi antrachinonici, ulei volatil, rezine, ceară etc.

 

Troscot - proprietati terapeutice:

Troscotul se întrebuinţează ca astringent, antidiareic, vulnerar, depurativ, ulcer stomacal, hemoragii intestinale, dureri de dinţi, tuse, hipotensiv etc.

 

Administrare:

  1. Infuzie: peste o linguriţă de pulbere de plantă se toarnă o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă 10—15 minute apoi se strecoară. Se bea 1—2 ceşti pe zi ca antidiareic, ulcer stomacal, hemoragii in­testinale.
  2. Decoct: se pune la fiert o lingură de pulbere de plantă într-o ceaşcă de apă pană dă un clocot. Se lasă să se răcească şi apoi se strecoară. Se face gargară în afec­ţiunile bucale, se ţine în gură la dureri de dinţi, se badijonează rănile, eczemele ca şi hemoragiile nazale.
  3. Vin tonic: se pune la macerat o linguriţă de pulbere de plantă într-o ceaşcă de vin vechi. Se lasă timp de 7—10 zile la temperatura camerei. Se bea cate un păhă­rel înainte de mancare ca tonic stomachic, în hemoragii intestinale, metroragii etc.
  4. Baie: se face un săculeţ în care se toarnă 250—500 g plantă şi se suspendă în vana cu apă caldă în jur de 37°. Se lasă catva timp 15—30 minute şi apoi se intră în această apă. Se stă 15—20 minute. Este o bună baie antireumatică, precum şi în boli de femei.
  5. Extract de troscot şi extract de coada calului în părţi egale, se ia de 3 ori pe zi cate o linguriţă în cistite, boli de rinichi şi de vezică urinară.