medicamente- plante.ro

 TURTA (Cariina acaulis L.)

 

 

 

Alte denumiri pentru turta:

Se numeşte şi mărul ciobanunul, sita fetelor, ciropi, ciurul zanelor, colacul babei, ciulin fără coadă, turtă de munte etc.

 

Descriere aspect turta:

Este o plantă ierbacee spinoasă, cu o tulpină foarte scurtă. Frunzele spinoase sunt de tip sectat şi formează o rozetă lipită de sol. Florile albe formează inflorescenţe capituliforme şi au un receptacul cărnos.
Planta creşte prin păşuni şi pe coaste aride din zona montană.

 

Recoltare si continut turta:

Se recoltează rădăcinile (Radix Carlinae acaulis) care conţin inulină, ulei volatil, tanin, rezine etc.

 

Turta  -  proprietati terapeutice:

Turta se întrebuinţează ca tonic stomahic, în ascită catar bronşic, boli ale căilor urinare, febrifug.

 

Administrare:

  1. Decoct: se fierbe 1—2 linguriţe de pul­bere de rădăcină timp de 5 minute într-o ceaşcă de apă. Se bea călduţ în ascită şi boli ale căilor urinare. Vindecă prin spălare orice rana greu vindecabilă.
  2. Macerat în vin: se pun să macereze două maini de pulbere de rădăcină într-un litru de vin. Se lasă 8—10 zile scuturand zilnic apoi se strecoară şi se bea cate un păhărel ca tonic sto­mahic.
  3. Oţet: se macerează pulbere de rădăcină în oţet de vin 5—7 zile. Se fac spălaturi în boli de piele.
  4. Pulbere: se ia de 2—3 ori pe zi cate un varf de cuţit în boli de stomac, ascită, viermi intestinali etc.