Remedii naturiste

TUTUNUL (Nicotiana tabacum L.)

 

 

Alte denumiri pentru tutun:

Se  cunoaşte  şi  sub   numele  de tiutiun, duhan, tabac etc.

 

Descriere aspect tutun:

O plantă ierbacee viguroasă a cărei tulpină depăşeşte 1 m. Frun­zele mari, ovale sau oblong-lanceolate, scad în mărime spre varful tul­pinii.
Este o plantă cultivată pentru nevoi industriale.

 

Recoltare si continut tutun:

De la aceasta se recoltează frunzele.
Acestea conţin nicotină,tanin, enzime etc.


Cantitatea de nicotina variaza in functie de soiurile plantei de tutun. O ţigară normală conţine între 1 şi 1,5% nicotină, ceea ce corespunde la o ţigaretă de 6 g, o cantitate de 90 mg nicotină. Ingerarea unui extract din 4 — 6 ţigări poate fi mortală.

 

Tutun  -  proprietati terapeutice:

In popor, tutunul se folosea pentru combaterea du­rerilor de măsele, în combaterea paraziţilor animalelor şi plantelor.

 

Consumul de nicotină dă dese cazuri de intoxicaţii care se mani­festă prin diverse simptome :

  1. Simptome acute: manifestate prin ameţeală, dureri de cap, tremuratul genunchilor, transpiraţie, crampe, diaree, scăderea pul­sului şi micşorarea pupilei. In cazuri mai grave apare voma, oprirea diurezei (retenţie urinară totală), constricţii coronariene şi moarte în special la cardiaci. Toate aceste fenomene pot apărea chiar după fumarea unei singure ţigări.
  2. Simptome cronice: alergie tegumentară, astm tabagic, scleroză a coronarelor, angină pectorală, infarct. De asemenea pot apărea spasme ale extremităţilor, mai ales la maini şi picioare, cu paraplegii sau tromboflebite obliterante. Apar apoi ulceraţii în gură şi gat, în plămani, stomac etc. (în caz de prezenţă de ulceraţii sau răni în gură, fumatul poate produce intoxicaţii, chiar mortale. De aceea nu este recomandabil a se fuma imediat după o extracţie dentară). In cazuri mai grave pot apărea leziuni canceroase la limbă, la nivelul buzelor, al laringelui etc. Este de menţionat şi efectul extrem de dăunător diferit la cele două sexe. La bărbaţi adesea duce la impotenţă iar la femei la o dereglare a ciclului menstrual iar la lăuze devine nociv şi pentru copil. La tineri trebuie menţionată apariţia unei psihoze tabagice, scăderea memoriei, stare de astenie generală, tremurături ale mainilor etc.
  3. Tratament: pentru intoxicaţiile acute se recomandă spălaturi stomacale, cărbune activ, încălzirea membrelor şi cafea tare şi fier­binte, în cazuri mai grave se intervine cu oxigenoterapie, făcandu-se în prealabil bolnavului respiraţie artificială. In continuare se dau analeptice cardiace şi respiratorii, iar în caz de stop cardiac se admi­nistrează injecţii intracardiace cu adrenalină, toate acestea executate de către medic.