Remedii naturiste

ULMUL (Ulmus campestris L. )

 

 

Alte denumiri pentru ulm:

Numit şi oleau, caragaci, ulm de camp, ulmar etc.

 

Descriere aspect ulm:

Este o plantă lemnoasă arborescentă, cu o coroană de forma specifica. Frunzele sale sunt eliptice, asimetrice, avand o jumătate mai mare decat cealaltă. Pe dosul lor în dreptul nervurii mijlocii se află nişte peri roşcaţi. Florile apar înaintea frunzelor şi chiar fructificarea se face inainte de înfrunzire. Fructele sunt nişte samare care poartă în mijlocul lor cate o sămanţă.
Planta creşte în asociere cu stejarul, sau se cultiva pe străzile oraşelor şi prin parcuri ca plantă ornamentală.

 

Recoltare si continut ulm:

De la această plantă se recoltează scoarţa (Cortex Ulmi) care se culege de pe ramuri tinere de 1—2 ani.
Ea conţine substanţe amare, rasini, mucilagii, tanin etc.

 

Ulm  -  proprietati terapeutice:

Ulmul se intrebuinţează intern în pleurezie, ascită, boli de piele, ca depurativ, sudorific, reumatism etc, si extern în tratamentul dermatozelor, al arsurilor, dureri reumatice etc.

 

Administrare:

  1. Decoct: se fierb 2 linguri de pulbere de scoarta la 1 litru de apă. Se lasă să se răcească şi apoi se strecoară. Se beau mai multe cesti pe zi în pleurezie, ascită, boli de piept.
    Se face un decoct mai concentrat din 50 g pulbere de scoarţă la un litru apă. Se fierbe pană scade la jumătate apoi se lasă să se raceasca si se strecoară. Se bea o ceaşcă dimineaţa şi una seara pentru curatarea sangelui, erupţii tegumentare, ascită, iar extern se spală ranile. arsurile şi dermatozele.