medicamente- plante.ro

UNGURAŞUL (Marrubium vulgare L.)

 

 

Alte denumiri pentru unguras:


Este numit şi gutuită, iarbă flocoasă, voronic, cătuşnică, bălţătură etc.

 

Descriere aspect unguras:


Planta crestepana la jumătate de metru si are numeroşi peri care îi dau o tenta albă. Frunzele, păroase şi ele, au o formă ovală, cele inferioare au peţiol iar cele superioare nu. Florile albe sunt unite în verticile la baza frunzelor superioare.
Unguraşul creşte prin locuri ruderale, pe marginea drumurilor, pe langă garduri, pană în regiunea de deal.

 

Recoltare si continut unguras:


Se recoltează părţile aeriene (Herba Marrubii) culese în lunile iunie-august.
Acestea conţin tanin, substanţe amare, ulei volatil, rezine, mucilagii, saponozide, acid marrubic etc.

 

Unguras-  proprietati terapeutice:


Ungurasul se întrebuinţează ca expectorant, în bronşite, răguşeală, tuse, febrifug, tonic amar, colagog, cicatrizant, pentru pof­tă de mancare etc.

 

Administrare:

  1. Pulbere: se ia de 2—4 ori pe zi cate un varf de cuţit in amestec cu miere pentru  poftă de mancare.
  2. Infuzie:  peste o linguriţă de pulbere se toarnă o ceaşcă de apă în clocot şi se lasă acoperit 10—15 minute. Se beau 1—2 ceaiuri ca în bronşite, tuse, febră, expectorant, ca tonic stomahic etc.
  3. Macerat în vin:se pun 60 g (3 maini) de pulbere de plantă într-un litru de vin şi se lasă să macereze 10 zile scuturand zilnic. Se trage în sticle bine închise. Se beau 100 ml zilnic în gripă,  tuse,  boli   de stomac,  tahicardie,  cardiotonic, pentru   poftă de mancare etc.
  4. Sirop: se face din 3 g extract la care se adaugă 200 ml sirop simplu. Se iau cate 3 linguri pe zi în tahicardii, aritmii, ca tonic cardiac etc.