Remedii naturiste

URZICA (Urtica dioica L.)

 

Alte denumiri pentru urzica:

Este denumita si urzică de pădure, urzica mare, urzică creaţă etc.

 

Descriere aspect urzica:


Este o plantă ierbacee care are în pămant o rădăcină şi un rizom bine dezvoltate. Tulpina aeriană creste pana un metru înălţime. Frunzele in fromă de inimă, sunt dispuse opus şi au marginea dinţată. Florile mascule si femele sunt mici, de culoare verzuie şi dispuse pe plante diferite.
Planta este foarte răspandită prin tufişuri, pe langă garduri, pe marginea drumurilor, prin locuri virane, tăieturi de pădure etc. Specifici pentru această plantă sunt perii urticanţi care dau senzaţia de usturime. Ei îşi pierd această proprietate după ce planta se usucă.

 

Recoltare si continut urzica:

De la această plantă se folosesc frunzele (Folium Urticae) care se culeg în mai—iunie dar şi rădăcina care  se  culege in septembrie —octombrie.
Planta conţine clorofilă în cantitate mare, vitamina A, B2, C, K, săruri de magneziu, sodiu şi calciu, fier, mucilagii, substanţe proteice, ulei volatil, sitosteroli, acid formic etc.

 

Urzica-  proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează în hemoragii interne, reumatism, ca diuretic, catar bronhial, calmant al tusei, hematurie hemoragii uterine, polivitaminic, antianemic etc.
Extern se foloseşte în băi antireumatice, tonificarea părului şi oprirea căderii lui, combate mătreaţa şi seboreea etc.

 

A d m i n i s t r a r e :

  1. Suc de urzici: se storc frunzele proaspete, se bea 2—3 linguriţe pe zi ca diuretic, în boli de rinichi şi vezică, în hemo­ptizie, în hemoragii, sangerări nazale.
  2. Infuzie: peste o lingură de pulbere de frunze se toarnă o ceaşcă de apă clocotită. Se lasă 10—15 minute apoi se strecoară. Se beau 1—2 ceşti pe zi îndulcit cu zahăr. Este bun antihemoragic, autidiareic, calmant al tusei (dacă este îndulcita cu miere) etc.
  3. Decoct: se pun la fiert 1—2 linguriţe de pulbere de rădăcină de urzică într-o ceaşcă de apă. Se fierbe 5 minute, apoi se lasă să se ră­cească, se strecoară şi se bea 1—2 ceşti pe zi ca depurativ, erupţii tegumeutare, diuretic, expectorant, antiastmatic, antihemoroidal, ascită, metroragii, enterite, hemoragii etc.
  4. Apă de păr: se pun 100 g pulbere de frunze de urzică în 300 g alcool concentrat şi se astupă bine. Se lasă la cald (la soare vara) timp de 10—14 zile scuturandu-se zilnic de mai multe ori. Se strecoară şi se trage în sticle bine închise. La întrebuinţare se pun 3 linguri din acest preparat la o ceaşcă de apă şi se freacă rădăcina părului.
  5. Loţiune pentru păr: se face un amestec din părţi egale de pul­bere de frunze de urzică, rădăcină de brustur, frunze de mesteacăn, flori de lavandă şi conuri de hamei. Din aceasta se face o infuzie cu 6 linguri de amestec la un litru de apă clocotită. Se lasă să mai dea un clocot, apoi se lasă să se răcească, se strecoară şi se spală pe cap frecand rădăcina părului.
  6. Băi cu frunze de urzică se fac contra reumatismului, bolilor de piele, a erupţiilor tegumentare.

Biciuirea cu urzică proaspătă a zonelor reumatice dureroase, scade durerea.