Remedii naturiste

USTUROIUL (Allium sativum L.)

 

 

Alte denumiri pentru usturoi:

Se numeşte şi aliu, aniu, ai de grădină, ostoroi etc.

 

Descriere aspect usturoi:

Este o plantă cultivată avand un bulb alcatuit din mulţi căţei înveliti individual în cate o formaţiune membranoasă. Frunzele sunt liniar plane, iar inflorescenţa este globuloasă, cu bulbii la baza ei şi învelită într-o spată membranoasă.

 

Recoltare si continut usturoi:

Se folosesc bulbii (Bulbuli Allii) care conţin alicină, bisulfură de alil, fructozane etc. Are numeroase întrebuinţări în medicina populara la noi.

 

Usturoi -  proprietati terapeutice:

Usturoiul are proprietăţi antibacteriene. Astfel, un căţel de usturoi mestecat 5 minute în gură distruge întreaga floră microbiană a gurii.
Are efecte de stimulare a digestiei, a funcţiei rinichilor, este hipotensiv, afrodisiac, antihelmintic, în arterioscleroză etc.
Extern se foloseşte ca frecţii antireumatice, frecţii pentru stimularea creşterii părului, în otite (pi­curat în ureche) etc.

 

Administrare:

  1. Mujdeiul de usturoi este bun nu numai ca şi condiment ci şi ca antigripal, în colici abdominale, ca hipoten­siv, antihelmintic etc.
  2. Infuzie: se fierb 10 g usturoi cu 100 ml apă. Se bea călduţ ca antihelmintic sau se fac clisme pentru eliminarea oxiurilor.
    O infuzie din 1—2 căţei de usturoi fierţi în lapte şi frunze de pătrunjel este buna (1—2 ceşcuţe pe zi ) ca hipotensiv şi vermifug .
  3. Tinctura: se prepară din părţi egale de suc de usturoi şi alcool. Se iau cate 4—6 picături într-un păhărel şi se face gargară în amigdalită.
  4. Alifie: se amestecă usturoi cu miere şi cu unt proaspăt pană se obţine o pastă omogenă. Cu aceasta se unge pe cap pentru combate­rea mătreţii sau a paraziţilor capilari.
  5. Sucul de usturoi picurat în ureche vindecă otitele.
  6. Sirop de usturoi: se prepară fierband o parte de usturoi cu 2 părţi apă şi adăugand zahăr după gust (3—4 linguri). Se iau 10—15 picături în apă sau în suc de fructe, ca stimu­lent al poftei de mancare, hipotensiv, în boli renale etc.
  7. Vin de usturoi: se obţine din 3—4 căţei de usturoi pisaţi la care se adaugă o jumătate de litru de vin. Se lasă să macereze 24 de ore. Se bea cate un păhărel ca diuretic în litiaza renală şi biliară.
  8. Ceai: se pregăteşte un amestec din 10 g usturoi, 20 g fructe de păducel, 20 g rădăcină de valeriană, 20 g fructe de coacăz negru şi 10 g vasc. O linguriţă din acest amestec pusă într-o ceaşcă cu apă fierbinte se lasă 10 minute, apoi se bea cate o ceaşcă pe zi înainte de masă ca hipotensiv şi în arterioscleroză.