Remedii naturiste

USTUROIŢA (Alliaria officinalis L.)

 

 

Alte denumiri pentru usturoita:

Se numeşte şi buruiană pentru răni, rădăcină de lingoare, aişoară, aiuşor, vindecătoare, vindecăcea, vindecuţă etc.

 

Descriere aspect usturoita:

Este o plantă ierboasă care creste pana la o jumătate de metru. Frun­zele sunt de două feluri: cele inferioare de formă reniformă iar cele superioare triunghiular-ovate. Florile mici sunt unite în inflorescenţe la extremitatea tulpinii. Intreaga plantă exală prin zdrobire miros de usturoi.
Este o plantă foarte des intalnita prin tufişuri, margini de drum etc.

 

Recoltare si continut usturoita:

 Se recoltează părţile aeriene (Herba Alliariae) în timpul înflo­ririi (aprilie-mai) care conţin ulei volatil cu sulfocianat de alil şi alte principii active.

 

Usturoita-  proprietati terapeutice:

Usturoita se întrebuinţează la vindecarea rănilor, ca antiscorbutic, expectorant, în astm umed, ca depurativ, diuretic, antiputrid, stimulent, diaforetic, vermifug etc.

 

Administrare:

  1. Frunzele crude puse pe răni au proprietati cicatrizante.
  2. Infuzie:peste o linguriţă de frunze zdrobite se pune o ceaşcă de apă în clocot. După 10 minute se strecoară şi se beau 1—2 ceşti pe zi ca expectorant, diaforetic, antiscorbutic, antitusiv, în astm etc.
  3. Extract alcoolic:se obţine din o parte plantă la 10 părţi al­cool (se poate face şi cu apă fiartă). La utilizare se diluează cu ser fiziologic şi se fac spălaturi ale rănilor. Vindecă bataturile.

Se va folosi planta proaspătă, deoarece prin uscare aceasta planta îşi pier­de acţiunea.