Remedii naturiste

VARZA (Brassica oleracea L.)

 

 

Alte denumiri pentru varza:


Se numeste si curechiu cu căpăţana, broazbe, curechiu etc.

 

Descriere aspect varza:


Varza este o plantă ierbacee care în primul an face o „căpăţana" ce nu este altceva decat mugurele plantei provenit din suprapunerea frunzelor. Frunzele ei externe sunt verzi iar cele din interior sunt albe din cauză lipsei de clorofilă. In anul al doilea face o tulpină de peste 1 m care poartă florile galbene (sau albe) unite în ciorchine. Planta se cultivă pentru nevoi alimentare.

 

Recoltare si continut varza:

Se folosesc frunzele (Folium Brassicae) care conţin celuloză, substanţe minerale, principii antitiroidiene etc.

 

Varza -  proprietati terapeutice:


Varza se întrebuinţează ca laxativ, diuretic, măreşte rezistenţa capi­larelor, ca antitiroidian, la vindecarea rănilor, varicelor, degeraturi­lor, nevralgiilor etc.

 

Administrare:

  1. Varză crudă: se face cură de varză crudă amestecată cu sare şi frecată bine. Se lasă o jumătate de oră şi se consumă zilnic cate o jumătate de kilogram. Este bună în ascită, la întărirea capilarelor, ca tratament în tiroidopatii, în cură de slăbire. Se poate şi fierbe pe jumătate, ea avand aceleaşi efecte.
  2. Zeama de varză murată: se bea zilnic cate un pahar ca laxa­tiv, antihelmintic, în cură de slăbire etc. Vindecă raia prin spălare cu ea.
  3. Frunza de varză: în cazul rănilor ulceroase, a arsurilor, dege­raturilor etc. se foloseşte o frunză de varză căreia i s-au tăiat ner­vurile şi peste care s-a trecut uşor cu sucitorul, fără a o zdrobi prea tare. Aceasta se aplică pe răni sau ulceraţii, după ce au fost bine spălate şi curăţate. Tratamentul acesta se aplică de două ori pe zi, legandu-se strans cu o bucată de panză moale şi uscată. Se poate aplica şi în cazul durerilor reumatice, nevralgiilor (sciatică) arsurilor, degeraturilor, bolilor de piele etc. Se pot aplica şi frunze de varză murată, cand nu este varză crudă.