Remedii naturiste

VENTRILICA (Veronica officinalis L.)

 

 

Alte denumiri pentru ventrilica:

Este numita si matrice, buruiană de pierit, şoparlaiţă etc.

 

Descriere aspect ventrilica:

Plantă ierbacee pitica, cu tulpina taratoate. Ajunge pană la 25—30 cm şi are partea de la varf  îndreptată în sus. Frunzele sunt obovate, cuneate şi îngustate spre peţiol, care este scurt. Florile de culoare albastră-azurie sunt unite în inflorescenţe în formă de ciorchine. Planta este foarte comună prin păduri, livezi, păşuni, tufişuri.

 

Recoltare si continut ventrilica:

De la această plantă se foloseşte partea ierboasă care se culege în timpul mai—iunie.
Conţine sub­stanţe amare, heterozide, tanin, saponozide, ulei volatil, rezine etc.

 

Administrare:

  1. Infuzie: se toarnă peste 2 g pulbere de plantă, o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă în repaus 15—20 de minute. Se beau mai multe ceşti pe zi ca tonic digestiv, colici abdominale, nevralgii, litiază renală şi biliară, în reumatism.                                                                                                                                                  Tot o infuzie se poate face şi din 2 linguriţe de plantă uscată peste care se pune o ceaşcă de apă rece şi se lasă să stea o jumătate de oră, după care se pune să dea un clocot. Se răceşte şi se beau 1—2 ceşti pe zi în catar pul­monar, bronşită, afecţiuni hepatice.
    Extern se foloseşte pentru spă­larea rănilor, ca cicatrizant. O infuzie mai concentrată se poate face din 10 g plantă la o ceaşcă de apă. Se bea dimineaţa şi seara cate o ceaşcă mică sau tot la două ore o lingură. Este bun în astm, catarpulmonar, răguşeală, tuse, boli de piele.
  2. Ceai:se face un amestec din o mană de ventrilică, o mană de coada vacii, 4 g anis pulverizat şi o jumătate litru de vin de miere. Se lasă la macerat 7—10 zile agitandu-se mereu. Se strecoară şi se bea zilnic 2 ceşti mici. Este indicat în tuse, răguşeală, dureri în gat.
  3. Alifie:se stoarce o ceaşcă de suc proaspăt de ventrilică peste care se pune o aceeaşi cantitate de alcool şi se lasă la macerat 5—7 zile. Se filtrează şi se adaugă apoi un amestec din 125 părţi săpun de bună calitate, cu 250 ml alcool şi 100 ml apă de trandafir. Se amestecă totul pe baia de apă pană se obţine o alifie omogenă. Aceasta este foarte bună pentru vindecarea rănilor, a arsurilor, a bolilor de piele.
  4. Ceai aperitiv: se face un mix din 60 g părţi aeriene de ventrilică, 15 g frunze de mamă , 15 g frunze de calapăr şi 10 g rădăcină de lemn dulce. Din acest amestec se face un decoct cat se ia cu trei degete, la o ceaşcă de apă. Este o băutură uşor amară care se ia înainte de mancare pentru a favoriza secreţia sucului gastric, este foarte bună în combaterea aerofagiei şi a afecţiunilor pulmonare.