Remedii naturiste

VETRICEA (Tanacetum vulgare L)

 

 

Alte denumiri pentru vetricea:


Se numeste si aurată, buruiana mătricii, matrice, spilcuţă, tareţ etc.

 

Descriere aspect vetricea:


Ventriceaua este o plantă ierboasă care creşte în tufe de peste 1 m înălţime. Frunzele sunt de tip penat-sectat, iar foliolele la randul lor sunt adanc dinţate. Florile alcătuiesc inflorescenţe capituliforme unite mai multe la un loc. Intreaga plantă exală un miros eteric neplăcut. Creşte prin locuri necultivate, la marginea semănăturilor, a raurilor şi paraielor.

 

Recoltare si continut flori vetricea:

Se folosesc florile sau varfurile înflorite de ventricea care se culeg în timpul în iulie-august, precum şi se­minţele.
Conţin ulei volatil, acid tanacetic etc.

 

Ventricea -  proprietati terapeutice:


Vetrilica se întrebuinţează ca antihelmintic drastic, tonic, excitant, în ca­tar,  dismenoree  etc.

 

Toxicitate:

Prezenţa tanacetonei imprimă plantei o toxicitate ce se manifestă prin congestii ale mucoasei tubului digestiv, rinichilor şi ficatului. Se va admistra deci numai sub con­trol medical.

 

Administrare:

  1. Infuzie: peste o lingură de flori şi părţi aeriene se toarnă o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă 15—20 minute apoi se strecoară şi se bea cu mare precauţie fracţionat pe timpul unei zile. Este antihelmintic puternic , se bea şi în boli de stomac şi rinichi.
  2. Decoct: se fierbe o linguriţă de seminţe într-o ceaşcă de apă. Se strecoară şi se bea cu precauţie în caz de viermi intestinali. Seminţele pot fi luate şi ca atare sau amestecate în mancare.
  3. Clismă: se face cu o infuzie de flori pentru combaterea oxiurilor.
  4. Cataplasmă: se prepară din seminţe zdrobite şi se aplică pe abdomen pentru eliminarea viermilor intestinali. Se poate asocia cu usturoi.