Remedii naturiste

VIŞINUL (Prunus cerasus L.)

 

 

Alte denumiri pentru visin:


Se numeste si gişin, vişin, intep, ghişin, vişinar etc.

 

 

Descriere aspect visin:


Pom de talie mai mică decat cireşul. Frunzele sale sunt de o culoare mai închisă decat ale cireşului, iar la baza pedunculului florilor şi a frunzelor se află rudimente de frunze. Fructele sunt de culoare roşie închisă caracteristică (vişine), sau roz şi au pulpe de aceeaşi culoare. Ele au un gust acru astringent.
Este o plantă cultivată prin livezi si grădini, cunoscandu-se mai multe soiuri.

 

 

Recoltare si continut flori visin:

Se întrebuinţează fructele, frunzele dar mai ales cozile fructelor (Stipites Cerasorum) la fel ca cele de cireş. Ele conţin săruri de potasiu flavonozide, saponine  tanin, acizi organici etc.

 

Visin -  proprietati terapeutice:


Visinele si coditele de visine se folosesc în boli de rinichi, ca diuretic etc.

 

Administrare:

  1. Decoct: Se pun la fiert cam 10 g cozi de vişin la un litru de apă. Se beau mai multe ceşti pe zi ca diuretic în bolile aparatului urinar, piatră la rinichi şi vezică, ascită.
  2. Ceai: se face un amestec din cozi de vişine, coada calului, jneapăn şi mătase de porumb, în părţi egale. 10 g (o lingură) din acest amestec la un litru de apă. Se beau mai multe ceşti pe zi pentru eliminarea pietrei la rinichi,  ca diuretic.
    Un pumn de cozi de vişine se fierb o jumătate de ceas într-un litru de apă. Se lasă să se răcească apoi se strecoară şi se bea în­treaga cantitate fracţionată pe timp de o zi. Este un bun diuretic şi în boli ale aparatului urinar.
  3. Compotul de vişine poate fi folosit şi el avand o uşoară acţiune diuretică.