Remedii naturiste

 DAFINUL (Laurus nobilis L.)

Alte denumiri pentru dafin:
Cunoscut  sub numele de frunzişoară, laur, liurber, lurbăn etc.


Descriere aspect dafin:
Este un arbore originar de pe ţărmul Mării Mediterane, iar la noi se cultiva in sere şi apartamente sub forma unui arbust ornamental. Frunzele altere, oval ascuţite sunt pururea verzi. Ele sunt lucioase şi exală un miros aromat, plăcut.
Fructul este ovoid, de cu­loare albastră-negricioasa, de mărimea unei cireşe.

Dafin -  proprietati terapeutice:

In medicină se folosesc frunzele (Folium Lauri) şi fructele (Baccae Lauri) care conţin ulei volatil aromatic cu o compoziţie foarte com­plexă.
Se întrebuinţează în atonii stomacale, boli nervoase, spasme, gastralgii, stimulente ale digestiei şi ale poftei de mancare. Fructele au proprietăţi mai puternice.

Administrare:

  1. Fumigaţii: frunze de dafin puse pe jă­ratic dau camerelor un miros plăcut aromatic şi alungă insectele.
  2. Infuzie: peste cateva frunze de dafin se toarnă o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă 10—15 minute apoi se strecoară, se îndulceşte şi se bea 1—2 ceşti pe zi ca tonic stomahic, digestiv etc.
  3. Infuzie: se poate face dintr-un amestec de 4 g frunze de dafin şi 8 g coajă de portocal la 200 ml apă în clocot. Se lasă 15 minute apoi se stecoară şi se îndulceşte. Se ia în gastralgii, dispepsii atonice, gripă, bronşită etc.
  4. Macerat: se pun fructe sau frunze de dafin zdrobite într-o can­titate de untură proaspătă topită. Se lasă să macereze timp de 24—48 ore apoi se stoarce. Se foloseşte această „alifie" pentru ungerea arti­culaţiilor dureroase, în reumatismul cronic, paralizie etc.