Remedii naturiste

DEGEŢELUL ROŞU (Digitalis purpurea L.)

Alte denumiri degetel rosu:

Se mai numeşte şi degetar, degetariţă, degetărel roşu, ţaţa oii etc.


Descriere aspect degetel rosu:
Este o plantă ierbacee, viguroasă, bienală. In primul an formează numai o rozetă de frunze, iar în al doilea an se formează tulpina purtătoare de flori. Este ramificată şi ajunge la 1,5 m înălţime. Frun­zele bazale sunt oval-lanceolate, peţiolate şi au faţa inferioară păroasă. Frunzele de pe tulpină sunt din ce în ce mai mici spre varful tulpinii şi au o formă eliptic-lanceolată.
Florile au forma de degetar şi alcă­tuiesc o inflorescenţă ca un ciorchine în varful tulpinii; au o culoare roşie-purpurie la exterior şi roşie-roză cu puncte purpurii la interior.
Planta creşte rar în mod spontan dar este cultivată atat ca plantă ornamentală cat, mai ales, ca plantă medicinală.

Recoltare si continut degetel rosu:

De la această plantă se recoltează frunzele (Folium Digitalis pur­purea).
Conţin glicozide specifice cardiotonice (digitonină, digitaleină, digitalină etc), alături de saponozide, tanin, inozită, flavonoide etc.

Degetel -  proprietati terapeutice:

Această plantă este cea mai apreciată în tratamentul insuficienţei cardiace, neputand să fie înlocuită de nici un alt produs natural sau de sinteză.
Se administrează însă doar sub supraveghere medi­cală, întrucat are dezavantajul că substanţele ei se acumulează pe muşchiul cardiac dand naştere la intoxicaţii. De asemenea nu toţi bolnavii de inimă suportă tratamentul cu digitală, ceea ce indică cu atat mai mult continua grijă a medicului.


Intoxicaţia cu digitală se manifestă prin greaţă, vomă, puls mic (40—50 de bătăi pe minut), extrasistole, respiraţie grea (dispnee), amirie, daneză, delir ete. In intoxicaţiile acute apar modificări pe electrocardiogramă, vomă, delir toxic, febră şi chiar moarte. In astfel de cazuri se intervine cu spălaturi stomacale, se dă cărbune medicinal laxative sub formă de sulfat de sodiu. Se face apel imediat la medic.

Administrare:

  1. Pulbere:  repartizată 1 g în 10 pacheţele; se ia cate un pacheţel de 2—3 ori pe zi (după prescripţia medicului), concomitent se ţine regim lactat 3—4 zile.
  2. Macerat: se pune un sfert de gram de pulbere de frunze de digitală într-o ceaşcă de apă rece. Se lasă 12 ore şi se bea în patru reprize, în boli de inimă.
  3. Preparate farmaceutice Digitalină, Digitalis (comprimate), Tinctura digitalis etc.