Remedii naturiste

DOVLEACUL (Cucurbita pepo L.)

Alte denumiri pentru dovleac:
Se numeşte şi bostan, cucurbătă, dovleţi, bolovani etc.


Descriere aspect dovleac:
Este o plantă cultivată care are o tulpină taratoare sau agăţătoare cu ajutorul carceilor. Frunzele sunt mari, lobate şi susţinute de un peţiol gol la interior.
Florile au forma de clopot şi sunt cu petalele unite.
Fructul este o boabă mare (ajunge la o jumătate de metru în diametru) şi are seminţe ovale-turtite în care cotiledoanele embrio­nului au culoare verde conţinand clorofilă.
Intreaga plantă este aco­perită cu peri aspri, duri. Se cunosc mai multe soiuri de cultură.
De la această plantă se folosesc seminţele (Semen Cucurbitae) care conţin ulei gras, fitosterine, lecitine, globuline etc. Uleiul de culoare roşie închisă nu rancezeşte. Seminţele nu sunt toxice şi se pot administra sub forme agreabile pe care le iau cu plăcere şi copiii, iar tratamentul nereuşit la prima încer­care poate fi repetat, fiind sigur că eficacitatea lui se va dovedi.

Dovleac -  proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca antihelmintic, tenifug, uşor laxativ, în adenom de prostată etc.

Administrare:

  1. Pastă: peste 60 g seminţe decorticate şi pisate se pun 20 g de zahăr şi se amestecă pană se obţine o pastă fină. După ce se ia aceasta, la interval de 6 ore, se ia un purgativ. Cura ţine 5 zile şi în caz de nereuşită ea se repetă. Are efecte antihelmintice şi tenifuge. Se poate lua şi în adenom de pros­tată, dar atunci se folosesc seminţele nedecorticate şi nu se ia purgativul.
  2. Ulei: peste 50 g seminţe decorticate se adaugă 30 g ulei de ricin şi puţină miere. Se triturează bine pană se obţine o pastă omogenă. Se ia din aceasta cate un varf de cuţit din 10 în 10 minute. Este un foarte bun antihelmintic.
  3. Emulsie: un amestec de 60 g seminţe în­tregi se pisează şi se adaugă 20 g zahăr, 10 g extract de coji de portocale şi 160 ml apă. Se triturează bine totul pană se obţine o emulsie omogenă. Aceasta se bea incet şi dupa 5 ore — se administrează o cantitate bună de ulei de ricin. La copii se poate include uleiul (sau alt purgativ) în emulsia de seminţe. Este foarte bun antihelmintic şi tenifug.