Remedii naturiste

 DRACILA (Berberis vulgaris L.)

Alte denumiri pentru dracila:

Se cunoaşte şi sub numele de agriş roşu, lemn galben, măcriş cu spini etc.

Descriere aspect dracila:
Plantă lemnoasă, cel mai adesea sub forma de tufă spinoasă. Lemnul decojit are culoarea galbenă. Frunzele sunt alterne, au mar­ginea dinţată şi au un gust acru-răcoritor cand sunt tinere. Unele din frunze se transformă în spini, care sunt trifurcaţi.
Florile au o culoare galbenă şi sunt unite în inflorescenţe în formă de strugure.
Fructul este o boabă elipsoidală cu gust acru şi poate fi utilizat pentru prepararea de marmeladă răcoritoare.
Planta creşte frecvent pe margini de pădure din zona de dealuri şi de campie. Ea este com­bătută de agricultori deoarece este gazda intermediară pentru răspandirea ruginii graului.

Recoltare si continut dracila:

De la această plantă se recoltează primăvara (în lunile martie— aprilie), scoarţa de pe tulpină şi de pe rădăcină (Cortex Berberidis). De asemenea se pot folosi frunzele şi fructele ca sursă de vitamina C şi acizi organici.

Continut dracila:

Scoarţa conţine o seamă de alcaloizi ca: berberina, barbamina, oxiacantina, iatrorizina, columbamina, palmatina etc. (Berberina se citează a fi folosită în cura de demorfinizare).

Dracila -  proprietati terapeutice:

Scoarţa de dracilă se foloseşte ca şi colagog şi coleretic în disfuncţiile hepatice, apoi ca eupeptic în bolile de stomac, ca hipotensiv, ca vasodilatator, ca întăritor al gingiilor, în constipaţii cronice, în exeme de natură hepatică etc.

A d m i nistrare:

  1. Pulbere de scoarţă : se ia cate un varf de cuţit cu o jumătate de oră înainte de mancare. Stimulează digestia, combate balonările, stimulează funcţiile ficatului.
  2. Decoct: se fierbe o linguriţă de pulbere de scoarţă într-o ceaşcă de apă. Se lasă să se răcească şi se beau 1—2 ceşti pe zi cu o jumă­tate de oră înainte de mancare. Este un foarte bun tonic amar, com­bate constipaţiile cronice, are acţiune antihemoroidală.
  3. Decoct: se face un decoct cu o lingură de pulbere de scoarţă la o jumătate de litru de apă. Se foloseşte aceasta ca apă de gură şi în gargară pentru întărirea gingiilor, ca şi pentru vindecarea inflamaţiilor din gură şi gat.
  4. Ceai: se face un amestec în părţi egale de scoarţă de dracilă, frunze de mesteacăn, fructe de ienuper, pelin şi coada şoricelului. Se face decoct dintr-o linguriţă la o ceaşcă de apă şi se bea înainte de mancare în boli de ficat şi ca tonic digestiv.
  5. Dulceaţă şi sirop din fructe de dracilă sunt bune în boli de piept, hemoptizie ca antihemoragic şi ca băuturi răcoritoare.