Remedii naturiste

DRAGAICA (Galium verum L.)

 

 

Alte denumiri pentru dragaica:

Dragaica se numeşte şi sanziene galbene, închegătoare, floarea lui Santion, smantanica etc.


 

Descriere aspect dragaica:

Dragaica este o plantă ierbacee cu tulpina dreapta, înaltă de 35 —60 cm şi păroasă. Frunzele înguste sunt dispuse în verticile de cate 10—12 .
Florile mici sunt plăcut mirositoare şi alcătuiesc inflorescenţe la varful tulpinilor.
Planta creşte prin faneţe şi păşuni pană în zona mon­tană.
De la dragaica se recoltează părţile aeriene care se culeg în iulie. Aceste conţin tanin, acid citric, o materie colorantă roşie, enzime etc.

 

Dragaica  -  proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca diuretic, în boli ale vezicii urinare, în erupţii tegumentare,  ca  depurativ,  sedativ , retentie urinara, gusa, afectiuni uterine etc.

 

Administrare:

  1. Infuzie: peste o lingură de plantă uscată şi zdrobită se toarna o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă 10—20 minute apoi se strecoară şi se bea călduţ 1 —2 ceşti pe zi ca diuretic, în boli ale vezicii urinare, scleroza renala, în erupţii tegumentare, ca depurativ, sedativ etc.
  2. Băi: se fac băi cu decoct 6 — 10% pentru dureri reumatice şi erupţii  tegumentare.
  3. Suc de dragaica: se spalã planta proaspat recoltata si se stoarce. Se utilizeaza sucul amestecat cu unt în ulceratii sau în unele boli de piele. Sucul proaspãt de sanziana alaturi de  unguentul de gãlbenele este bun  în boli de piele, de tiroidea si în cazul gusei.
  4. Gargara cu ceai de dragica este un remediu folosit cu rezultate bune  in cazurile de viroze. Un mix de dragaica, splinuta-de-padure si urzica-moarta-galbena in parti egale este de asemenea un remediu bun in aceste situatii.
  5.  Bai calde cu ceai de dragagica ajuta la revigorarea tenului ofilit. Zeama proaspat stoarsa da rezultate remarcabile, daca se ung zilnic  zonele cu piele bolnava si se lasa sa se usuce.