Remedii naturiste

DUDUL ALB (Morus alba L.)

Alte denumiri pentru dud alb:
Frăgar alb, agud, pomiţar, sovcar etc.


Descriere aspect dud alb:
Dudul alb este o arbore cu coroană nu foarte deasa care atinge înălţimi de peste 20 m. Frunzele au diferite forme, fiind netede pe faţă şi uşor pubescente pe dos, de culoare verde deschis. Florile sunt unisexuate, cele mascule sub forme de amenţi iar cele femele sunt oblougi.
Fructul este alcătuit din mai multe fructe false ca nişte drupe mici, unite pe un ax cărnos. Este o plantă cultivată prin curţi si gradini. Creste mail ales în partea de sud a ţării unde frunzele sale sunt folosite ca hrana viermilor de mătase.

Recoltare si continut dud alb:
Se utilizeaza frunzele (Folium Mori) care se recoltează fără peţiol în lunile de primăvară (mai şi iunie), precum şi fructele (Fructus Mori) care se culeg la maturitate. Frunzele conţin tanin, acid folic, cetone etc. Fructele conţin pectine, acizi organici, glucide, săruri minerale etc.

Dud alb  -  proprietati terapeutice:


Se întrebuinţează frunzele în diabet, ca laxativ, în boli de ficat şi de stomac. Fructele se folosesc ca uşor laxativ, în distrofii ale mio­cardului etc.
Se mai foloseşte în unele părţi şi rădăcina ca teniifug şi purgativ.

 

Administrare:

  1. Infuzie: peste 1—2 linguri de frunze mărunţite se toarnă o cană de apă în clocot. Se acoperă şi se lasă 10—15 minute, apoi se strecoară. Se beau 1—2 căni pe zi, sau cate o lingură din oră în oră. Este bun în diabet.
  2. Ceai: se face un amestec din frunze de dud afine, teci de fasole şi frunze de urzică în părţi egale. Din aceasta se face infuzie cu o lingură de amestec la o ceaşcă de apă în clocot. Este bun în diabet. Se beau 1—2 ceşti pe zi.