Remedii naturiste

FERIGA (Dryopteris Filix-mos [L] Schott)

Alte denumiri pentru feriga:

Se cunoaşte şi sub numele de barba sasului, făliuţă, ferigea, iarba şarpelui, limba şarpelui etc.


Descriere aspect feriga:
Este o plantă bine cunoscută în popor. Ea are în pămant un rizom brun-negricios pe care se văd urmele frunzelor din anii trecuţi in forma de solzi tari. Rizomul atinge 10—30 cm şi uneori chiar mai mult. Cand este proaspăt are pe secţiune o culoare verde măslinie caracteristică. Frunzele sunt mari (uneori în jur de un metru)penate. Au un peţiol bine dezvoltat acoperit cu o pulbere brun-roscata.
Frunzele în dezvoltare au forma unei carje, iar cand sunt dezvoltate poartă pe dos nişte pete galbene-portocalii care nu sunt altceva decat grupuri de sporangii (sorii) dispuse pe două randuri. Planta este comuna în zona montană pe langă cursul apelor şi în pădurile umede.

Recoltare si continut rizomi feriga:

De la această plantă se recoltează rizomii care se culeg toamna (septembrie—noiembrie) sau primăvara (februarie—martie).

Nu se păstrează mai mult de un an întrucat îşi pierd acţiunea prin degradarea substanţelor pe care le conţin. Rizomii conţin derivaţi florobutirofenonici, ulei gras, ulei volatil, substanţe minerale, enzime (tiaminază)  etc.

Feriga -  proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca vermifug şi mai ales teniifug.

Se foloseşte numai sub supraveghere medicală deoarece se produc intoxicaţii care se manifestă la început prin greaţă, vomă, colice, diaree.
In intoxicaţiile acute apar ameţeală, dureri de cap, toropeală, crampe intestinale, halucinaţii, orbire, afecţiuni eardiace şi renale.
Se intervine cu spălaturi stomacale, magnezia usta, cărbune activ, purgative (sulfat de magneziu) şi vitamina B1 (poate fi sub forma de drojdie de bere).

Administrare:

  1. Se amestecă 15 g (o linguriţa) de pulbere de rizom cu miere pană se obţine o pastă densă. Se împarte şi se include în 16 capsule (la copii se foloseşte cantitatea pe jumătate).
    Cu o zi înainte de tratament se ţine un regim de lapte. Se iau apoi capsulele la interval de 1—3 minute cate una, aşa ca să se ia toate în interval de o oră, după care se ia un purgativ. Dacă nu s-a obţinut rezultatul se repetă tratamentul după o săptămană.
  2. Planta are proprietatea de a păstra alimentele ferindu-le de alterare. Astfel dacă se învelesc alimente (carne, peşte proaspăt etc.) în frunze de ferigă ele se pot transporta chiar în zile călduroase, fără a putrezi.