Remedii naturiste

FRASINUL (Fraxinus excelsior L.)

Alte denumiri pentru frasin:

Se cunoaşte şi sub denumirea de frasin, frapsiu, iesig etc.


Descriere aspect frasin:
Planta arborescentă care poate ajunge la peste 30 m înălţi­me. Coaja tulpinii sale este crăpată şi are culoare cenuşie-verde.
Frunzele dispuse opus sunt impar, penat compuse şi au o culoare verde mai deschisă pe dosul lor. Mugurii din care provin sunt de culoare neagră.
Florile apar înaintea frunzelor, sunt lipsite de înveliş floral şi cele mascule au staminele roşii, purpurii. Ele sunt poligame, adică pe acelaşi individ pot fi flori femele, flori mascule şi flori hermafro­dite.
Creşte prin păduri şi lunci umede din zona de deal şi campie.

Recoltare frunze frasin:

De la această plantă se recoltează frunzele (Folium Fraxini) culese în lunile mai—iunie şi scoarţa (Cortex Fraxini) culeasă în apri­lie—mai.

Frasin - proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca diuretic, diaforetic, antireumatic, uşor la­xativ, antiscorbutic, împotriva căderii părului.

Administrare:

  1. Sucul scurs prin tăierea ramurilor, diluat cu apă este un bun purgativ, precum şi în boli ale aparatului di­gestiv.
  2. Infuzie:  O lingură de frunze uscate mărunţite se tratează cu un litru de apă în clocot. Se lasă să se răcească. Se strecoară şi se beau 2—3 ceşti pe zi în reumatism, ca diuretic.

O lingură de frunze uscate mărunţite se tratează cu o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă 10—15 minute apoi se strecoară şi se bea seara căl­duţ înainte de culcare. Combate constipaţia.
Se face un amestec în părţi egale de frunze de frasin, frunze de mesteacăn, frunze de urzică şi fructe de ienupăr. Se pune o linguriţă din acest amestec la o ceaşcă de apă în clocot, se lasă să stea 20 — 30 minute apoi se strecoară şi se bea călduţ 1—2 ceaiuri pe zi în du­reri reumatice anchiloză, stimularea circulaţiei sangelui.
Se pune peste 2 linguriţe de flori de frasin o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă 15—20 de minute. Se strecoară şi se bea în trei reprize după mancare. Este un bun diuretic, antireumatic, poliartrită, produce transpiraţie.
Se face o infuzie mai concentrată, cam de două linguri la o cană de apă clocotită. Se lasă în repaus 15—20 de minute apoi se diluează după voie şi se fac spălaturi vaginale în boli de femei.
O linguriţă de fructe măcinate se tratează cu o cană de apă cloco­tită. Se lasă să se răcească, se strecoară şi se bea 1—2 căni pe zi în reumatism poliarticular, ca diuretic, pentru transpiraţie.

  1.      Sirop : se face din fructe măcinate 50 g (cam conţinutul unei ceşti de cafea), 15 g gumă arabică, 400 g zahăr şi o jumătate litru apă. Se toarnă apa în clocot peste fructele măcinate, se lasă o jumătate de oră apoi se strecoară şi în apa strecurată se dizolvă guma arabică şi zahărul. Este băut diluat cu apă sau cu linguriţa. Este un bun laxativ şi diuretic.
  2.     Decoct : Se fierbe o linguriţă de scoarţă uscată cu o ceaşcă de apă. Se strecoară şi se bea cu linguriţa pentru combaterea febrei.