Remedii naturiste

SALCAMUL (Robinia pseudacacia L.)

 

Alte denumiri pentru salcam:

Numit acacie, acaţan, băgrin, salcam alb etc.

 

Descriere aspect salcam:

Este un copac care creste pana la 30 m înălţime. Ramurile sale sunt prevăzute cu spini. Frunzele sunt imparipenat compuse, au foliolele ovale şi la bază sunt prevăzute cu 2 stipele trans­formate în ghimpi. Florile albe sunt unite în inflorescenţe ca nişte ciorchini. Sunt frumos mirositoare.
Este o plantă cultivată ca plantă ornamentală pe marginea drumurilor, prin parcuri, pentru fixarea dunelor de nisip, precum şi ca plantă meliferă de către api­cultori.

 

Continut si recoltare salcam :

De la această plantă se recoltează florile (Flores Acaciae) care se culeg primăvara în timpul înfloririi din lunile mai—iunie. Ele conţin flavonozide, ulei volatil etc.

 

Salcam - proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca  afrodisiac, aromatizant, în gripă, insomnii, aciditate gastrică antispasmodic etc.

In scoarţa şi în seminţe planta conţine substanţe toxice sub forma de robinina, pături de tanin şi ulei eteric. Intoxicaţia se manifestă prin colici, diaree, apatie.
Se intervine prin administrare de purgative şi cărbune medicinal.

 

Administrare:

1. Pulbere: florile de salcam uscate şi pulve­rizate se pun pe răni şi arsuri pentru vindecare.

  1. Infuzie: peste cat se ia cu trei degete flori de salcam se toarnă o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă acoperit timp de 10—15 minute, apoi se strecoară şi se bea îndulcit cu miere în boli de piept ca antiastmatic,  răceală,  tuse  etc.
  2. Ceai: se face un amestec din flori de salcam, flori de soc şi flori de muşeţel în cantitati egale. Din acestea se face infuzie. Este bun în insomnii, ulcer gastric, dureri de cap, hiperaciditate gastrică.

O infuzie concentrată poate fi folosită pentru alinarea durerilor de dinţi.