Remedii naturiste

SANIŞOARA (Sanicula europaea L)

 

 

Alte denumiri pentru sanisoara:


Se numeşte şi buruiană de dambla, cinci foi, iarba frantului, iarba sasului, omeag etc.

 

Descriere aspect sanisoara:


Este o plantă ierboasă vivace ce atinge în jur de o jumătate de metru înălţime. Tulpina este simplă, lipsită de peri şi are abia 1—2 frunze. Frunzele de la bază au formă palmată sau adanc divizată şi au un peţiol lung. Florile albe sau  rozee sunt unite în inflorescenţe umbeliforme compuse. Fructele sunt semiglobuloase şi prevăzute cu spini îndoiţi. Planta creşte în pădurile umbroase precum şi în pajişti montane umede.      

 

Continut si recoltare sanisoara :

Se recoltează frunzele (Folium Saniculae) precum şi florile (Flores Saniculae) în timpul înfloririi (iunie-iulie) cu puţin înainte de deschiderea lor totală. Acestea conţin saponozide specifice, taninuri, acizi organici, ulei volatil etc.

 

Sanisoara - proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca astringent, antiinflamator, în afecţiuni bucale, ca vulnerar, antihemoragic, tonic stomahic, stimulent al poftei de mancare.

 

Administrare:

  1. Pulbere: din frunze se ia cate un varf de cuţit ca tonic stomahic şi stimulent al poftei de mancare.
  2. Infuzie: peste trei degete frunze şi flori se toarnă o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă acoperit 10—15 minute, apoi se strecoară şi se bea cu linguriţa ca tonic stomahic, în dureri pec­torale, ameţeală etc.
  3. Vin tonic: se zdrobeşte un pumn de frunze şi peste ele se toarnă un pahar de vin. Se lasă să macereze timp de o noapte, apoi se strecoară şi se stoarce printr-o panză. Se bea încet, sub formă de înghiţituri rare, pe nemancate. Este un bun remediu în hemoragii interne, diaree, dizenterie cronică, hemoptizie etc.