Remedii naturiste

SANZIENE DE PĂDURE (Asperula odorata L.)

 

 

Alte denumiri pentru sanziene de padure:

Se numeşte şi asperşoară, floarea pădurii, sculătoare, tămaioasă, vinariţă.

 

Descriere aspect sanziene de padure:

Este o plantă ierboasă cu un rizom lung şi ramificat. Tulpina aeriană, abia de 15—20 cm, este patrunghiulară şi pe ea sunt dispuse în verticile cîte 6—8 frunze lanceolate, cu nervura mediană păroasă. Florile sunt mici şi unite în corimbe. In stare uscată planta emană miros de cumarină. Se întalneşte mai ales în pădurile de foioase şi în tufi­şurile de la marginea acestora.

 

Continut si recoltare sanziene de padure :

Se recoltează părţile aeriene (Herba Asperulae) care se culeg în timpul înfloririi (mai-iunie). Conţin cuma­rină, ulei volatil, substanţe amare, asperulozidă, tanin, acid nicotinic, substanţe antibiotice etc.

 

Sanziene de padure - proprietati terapeutice:

Se utilizeaza la aromatizarea unor vinuri, a tutunului şi a unor branzeturi.
I se atribuie proprietăţi diuretice, depurative, sedativ în insomnii, scade coagularea sangelui.
In doze mari produce fenomene de intoxicare ce se manifestă prin dureri de cap, ameţeli, iar în exces chiar moarte.

 

Administrare:

  1. Infuzie: se pun 2 linguriţe de pulbere într-o cană cu apă rece. Se lasă mai multe ore apoi se dă un clocot. După răcire se bea seara cate o ceaşcă. Este un bun sedativ, combate insomniile la copii şi bătrani, este antiseptic al căilor urinare, combate flebitele etc.
  2. Macerat: se pun la macerat 2 linguriţe de plantă la o ceaşcă de apă rece. Se lasă 10—12 ore. Se bea dimineaţa cate o ceaşcă ca un calmant.
  3. Vin aromat (vin de mai) : se pune o mană de plantă într-un castron şi se acoperă cu vin bun. Se adaugă zahăr după gust şi se lasă o jumătate de oră să macereze. Se adaugă apoi cate o linguriţă de roiniţă, fructe de coacăze negre (şi alte fructe după gust). Se lasă totul timp de 2 zile, scuturandu-se de 2—4 ori pe zi. Se scurge, se stre­coară şi se trage în sticle bine închise şi păstrate la rece. Este un bun reconfortant.