Remedii naturiste

SCHINDUFUL (Trigonella foenum-graecum L.)

 

 

Alte denumiri pentru schinduf:


Se mai numeşte şi molotru, schinduţ, sfanduh, sfunduc etc.

 

Descriere aspect schinduf:


Este o plantă ierbacee, înaltă de 30—60 cm, cu tulpina ramificată numai în partea ei superioară. Frunzele sunt trifoliate, au un peţiol lung şi sunt păroase pe dos. Florile de culoare albă-liliachie sunt situate cate 1—2 la subţioara frunzelor superioare. Fructele sunt păstăi alun­gite, uşor comprimate şi terminate cu un cioc lung. Conţin 10—20 de seminţe brun-găbui care au miros de cumarină. Planta se cultivă dar se poate afla şi sălbatică prin semănături.

 

Continut si recoltare schinduf :

Se folosesc seminţele (Semen Foenumgraeci) care conţin colină, trigonelină, lecitine, pro­tide, rutozid, substanţe amare, ulei volatil, săruri minerale etc.

 

Schinduf - proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca stimulent al metabolismului glucidic, lipidic şi protidic precum şi ca stimulent al sistemului nervos central şi neuro-muscular.
Este de asemenea afrodisiac, cicatrizant, antiinflatmator şi vindecător al furunculozelor.

 

Administrare:

  1. Infuzie: la o linguriţă de pulbere de seminţe se adaugă o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă 10 minute apoi se strecoară şi se bea călduţ, îndulcit.
  2. Decoct: se pune peste o linguriţă de seminţe măcinate o ceaşcă de apă rece şi se lasă cateva ore, apoi se fierbe. Se adaugă miere şi se ia această cantitate în 4—5 reprize în timpul unei zile.
  3. Cataplasmă: se tratează seminţe măcinate cu puţină apă şi oţet pană se obţine o pastă. Cu aceasta se tratează răni deschise, purulente chiar, furunculele,  inflamaţiile, abcesele şi ganglionii.
  4. Sucul obţinut din pulberea fiartă cu apă şi strecurată este bună pentru spălat pe cap. Combate mătreaţa şi bubele de pe pielea capului