Remedii naturiste

SPANACUL (Spinacia oleracea L.)

 

 

 

Alte denumiri pentru spanac:


Se cunoaşte şi sub numele de spenat, spenot etc.

 

Descriere aspect spanac:

Spanacul este o plantă ierbacee cu tulpina de pana la un metru. Aceasta este goală pe dinăuntru şi este lipsită de peri pe suprafaţa ei. Frunzele sunt cărnoase, crude şi au un peţiol lung. Ele au o formă de varf de săgeată şi o culoare verde intensă datorită cantităţii mari de clorofilă pe care o conţin. Florile sunt unisexuate, cele femele pe plan­tele femele iar cele mascule pe plante mascule. Este o plantă culti­vată pentru necesităţi alimentare, fiind o foarte apreciată legumă.

 

Continutul si recoltare spanac:

Se întrebuinţează frunzele (Folium Spinaciae) care se culeg în tot timpul de vegetaţie. Ele conţin clorofilă în cantitate mare, alături de  acid folic,  vitamina B12  şi fier.

 

Proprietatile terapeutice ale spanacului:

Spanacul se întrebuinţează ca laxativ uşor, ca depurativ, antianemic .

Se recomandă si în dieta unor bonavi, a copiilor şi bătranilor, precum şi în litiaza renală şi vezicală.

 

Administrare:

  1. Infuzie : se pune peste o linguriţă de frunze zdrobite o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă 10—15 minute apoi se strecoară şi se bea 1—2 ceşti pe zi ca diuretic, în boli de rinichi şi de vezică.
  2. Decoct: se face un decoct dintr-o linguriţă de seminţe de spanac într-o ceaşcă de apă. Se dă un clocot, apoi se lasă să stea 5—10 minute. Se strecoară şi se bea o ceaşcă pe zi ca laxativ.

Nu se va consuma de către pacientii bolnavi de reumatism, gută sau artrită, deoarece conţine acid oxalic, contraindicat in aceste afectiuni.